П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Іконостас Кугаївського храму демонтують та передадуть до “Шевченківського гаю”

    Управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, спільно з обласним осередком Товариства охорони пам’яток історії та культури, ініціює демонтаж та перенесення давнього іконостасу з Кугаївської церкви на тимчасове зберігання.

    Церква Богоявлення Господнього в с. Кугаїв
    Чотириярусний іконостас церкви створений протягом 1702-1806 рр.

    Про це Depo.Львів повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.

    У департаменті вже розпочали створювати відповідну комісію і скеровують листи відомствам.  У них йдеться, що демонтаж цінностей має відбутися найближчим часом.

    Ікона Богородиці Одигітрії у намісному ряді іконостасу

    “Дерев’яна церква в Кугаєві – пам’ятка архітектури національного значення. Цього року фінансування для неї закладене в обласну програму охорони культурної спадщини. На конкурс з виготовлення проєктно-кошторисної документації подався єдиний виконавець, і, на жаль, терміни її виготовлення не дотримані на кілька тижнів. Водночас, у процесі підготовки до реставрації та зважаючи на аварійність споруди, що можна констатувати навіть при огляді, ми вважаємо за необхідне ініціювати створення відповідної комісії та передати іконостас на тимчасове зберігання у скансен “Шевченківський гай”. Вже скерували музею та всім необхідним органам відповідного листа”, – каже начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту Василь Петрик.

    Ікона Тайної вечері

    Крім того, передати цінності з пам’ятки архітектури національного значення можна лише за погодження з Міністерством культури та інформаційної політики України. Або через спеціальну комісію, коли пам’ятці загрожує руйнація. У такому випадку Міністерство повідомити можна під час або після демонтажу і порятунку культурних цінностей, що і робить департамент.

    Найсвіжіше

    Популярне