Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    “Таких конфесій не існує”: У російській армії дали шокуюче пояснення, чому не вводяться посади католицьких і протестантських капеланів

    Штаб Центрального воєнного округу (ЦВО) Збройних сил Російської Федерації надав офіційне роз’яснення позиції з питання призначення військових капеланів. Там заявили, що командування навіть не розглядає питання зарахування до штату капеланів представників католицизму і протестантизму, оскільки не вважають їх традиційними релігіями.

    Про це виданню “ЕАН” 26 жовтня 2021 року розповів начальник відділення по роботі з віруючими військовослужбовцями воєнно-політичного управління ЦВО Константін Фальков.

    “Серед наших священнослужителів, які виконують служіння в рядах Збройних сил, представлені традиційні релігії: православ’я, мусульманство, буддизм, юдаїзм. Саме ці перераховані напрямки у нас визначені, як традиційні релігії”, – роз’яснив Фальков.

    При цьому, на твердження журналіста, що католицизм у Росії визнано традиційною релігією відповідним рішення Конституційного Суду РФ, офіцер відповів рішучим запереченням і наголосив, що в ЦВО “таке питання не стоїть”.

    Далі прозвучали заяви у дусі “примусу до російського православ’я”. Константін Фальков зауважив, що, у разі необхідності, військовослужбовці, які сповідують інші течії християнства, можуть брати участь в заходах, які проводитиме православний капелан.

    Своєю чергою, очільник Єкатеринбурзької єпархії Російської православної церкви митрополит Євгєній (Кульберг) відзначив, що православний капелан може провести обряд для військовослужбовця-християнина, тільки якщо той перейде до православ’я.

    “Якщо католик щиро бажає долучитись до одного з таїнств, він може перейти до православ’я. Якщо він не має такої можливості, то пастирську втіху, пастирську бесіду він може отримати”, – сказав митрополит Євгєній (Кульберг).

    У виданні “ЕАН” нагадують, що рішення Конституційного Суду РФ від 2003 року визнає за католицизмом статус традиційної релігії. Поряд з цим, до складу ради зі взаємодії з релігійними об’єднаннями при президенті РФ як традиційні релігії включені православ’я, старообрядництво, католицизм, протестантизм та інші конфесії.

    Чи є заява високопоставленого офіцера російської армії свідченням грубого, кричущого порушення прав віруючих військовослужбовців ЗС РФ? На це питання у публікації відповіді не надають.

    Найсвіжіше

    Популярне