П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    “Невидимий священник”: Моспатріарх Кіріл розповів про вимоги до проповідництва в соцмережах

    Священник, який проповідує в соцмережах, не повинен турбуватись про лайки та кількість відвідувань. Таку позицію окреслив очільник Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяєв) під час онлайн-зустрічі з делегатами IX Міжнародного фестивалю “Вєра і слово” 21 жовтня 2021 року.

    “Тут не лише необхідна певна харизма, а й навичок подолання специфічних для медіасередовища спокус. Цьому потрібно вчитись і в семінаріях, і на курсах підвищення кваліфікації, а парафіяльним активістам і службам необхідно на місцях продовжувати діяльність з осмислення сучасної інформаційної ситуації”, – розповів російський першоєрарх, текст відповідей якого на запитання делегатів оприлюднив офіційний сайт Московської патріархії.

    Патріарх Кіріл (Гундяєв) підкреслив, що священник повинен приводити людину до Христа, а не до самого себе: “В якомусь сенсі проповідник повинен бути майже невидимим. Все має бути зосереджено на тому, що священник говорить людям”, – зауважив він.

    На думку очільника РПЦ, гонитва за великою кількістю послідовників, пошук привабливих, за рахунок провокативності, публікацій відводить окремих пастирів від допомоги людям прийти до Христа.

    Нагадаємо, протягом останнього часу проповідництво у мережі стало частою темою у роздумах керівництва Моспатріархату. Після відеозвернення священника РПЦ Романа Стєпанова, у якому він закликав священноначаліє оприлюднити декларації про власні статки і доходи, РПЦ заборонила йому служіння, а єрархи Російської Церкви намагаються обмежити активність священнослужителів в соцмережах та інших платформах.

    Найсвіжіше

    Популярне