Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    В Україні зафіксували найвищий рівень зневаги до радянського минулого, в Росії навпаки – сумують за СРСР

    Російські та українські соціологічні групи роками опитували своїх співгромадян щодо їхніх економічних, політичних і світоглядних пріоритетів. Актуальні результати таких опитувань показують що в Україні протилежні настрої ніж у Росії.

    «У нас виходять практично дзеркальні результати», — констатує Маріанна Ткалич, директорка дослідницької лабораторії Рейтинг Лаб, передає НВ.

    49 % росіян воліють жити в політичній системі радянського зразка. Це максимальний відсоток від початку 2000‑х (Фото: НВ)

    49 % росіян воліють жити в політичній системі радянського зразка, тобто сумують за розвалом СРСР. Це максимальний відсоток від початку 2000‑х. Третина опитаних росіян (32 %) прагнуть насамперед бачити свою країну «величною державою, яку поважають та побоюються інші країни», а вже потім «із високим рівнем життя». Крім того, 62% росіян прагнуть повернення планової економіки (як в СРСР) і лише 24% росіян хочуть ринкових відносин.

    В Україні ж на аналогічне запитання («Чи шкодуєте ви зараз, що у 1991 році Радянський Союз розпався?») тверде «ні» сьогодні каже 61 % земляків. Також з 2013 року в Україні майже на 10 % поменшало людей, що відповідають на це запитання «так».

    Нагадаємо, згідно з опитуваннями вірян ПЦУ вдвічі більше, ніж вірян Моспатріархату. Також 42% українців вважає, що РПЦвУ дестабілізує ситуацію в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне