Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Опитування: Вірян ПЦУ вдвічі більше, ніж вірян Моспатріархату

    Серед православних українців які визначились із конфесійною приналежністю – 39% є прихожанами Православної церкви України та 16% – прихожанами Московського Патріархату в Україні. Ще 43% не відносять себе до ПЦУ чи РПЦвУ і вважають себе просто православними.

    Про це йдеться у звіті за підсумками соціологічного дослідження, яке проводив Український інститут майбутнього спільно з Нью Імідж Маркетинг Груп, передає «Ділова Столиця».

    Дослідження поводилося у серпні, в ньому взяли участь 5000 респондентів. З них 72% назвали себе православними.

    13% опитаних відповіли, що не є релігійними, 8% — греко-католиками, по 2% зазначили, що є протестантами, належать до релігії, якої немає у переліку, а також обрали варіант “важко сказати”, 1% є католиками, 0,3% – мусульманами і 0,2% — юдеями.

    Православ’я також є найпоширенішою релігією в усіх макрорегіонах України (79% на Донбасі; по 78% на Півдні і у Центрі; 73% на Сході і 57% на Заході).

    Переважна більшість українців, які відносять себе до православ’я, не належить до жодної з єпархій — такий варіант обрали 43% з них. Також досить великою є кількість вірян Православної церкви України — 39%. Третє місце за кількістю вірян посіла Церква Московського патріархату в Україні — до неї себе відносять 16% опитаних. Ще 2% обрали варіант “важко сказати” та ще 0,2% — варіант “інше”.

    “Важливо звернути увагу на те, що православні респонденти усіх вікових категорій переважно не належать до жодної з єпархій. З усіх опитаних православних вірян, віком 18-30 років, 47% назвали себе просто православними та такими, що не відносять себе до якогось патріархату чи Церкви, серед опитаних середнього віку – 43% та серед старшого покоління – 41% так само”, — розповідають автори дослідження.

    Також вірян ПЦУ усіх вікових категорій більше, ніж прихожан Московського патріархату. Так, серед старшого покоління такими, що належать до ПЦУ назвали себе 40%, серед людей середнього віку — 39%, серед молоді — 38%.

    До таких, що належать до УПЦ МП, себе віднесли 18% респондентів старшого покоління, 16% осіб середнього віку і 12% молоді.

    Крім того, прихожан Православної церкви України найбільше серед мешканців Заходу (55%), найменше — на Донбасі (22%). І навпаки: найбільша кількість вірян, які відносять себе до РПЦвУ, мешкає на Донбасі (59%), найменше — на Заході (23%).

    Найсвіжіше

    Популярне