Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Документ із російської держбібліотеки засвідчує, що найвищий суд в Церкві належить Константинополю

    Доктор теології, доктор історії, науковий співробітник Візантійської бібліотеки Колеж де Франс в Парижі Константін Вєтошніков опублікував документ із російської державної бібліотеки, який засвідчує, що найвищий суд в Церкві належить Константинопольському престолу.

    На документах, які наводить історик, містяться підписи Константинопольського, Антіохійського, Александрійського і Єрусалимського патріархів, які нагадують про древню практику Церкви – мати найвищий Церковний суд в Константинопольському Патріархаті, після того, як Західна (Римська) Церква відділилась від кафоличної (вселенської) Церкви.

    Патріарх Константинопольський Діонісій IІІ, патріарх Александрійський Паїсій, патріарх Антіохійський Макарій та Єрусалимський Нектарій в 1663 році відповідають у цьому документі на 25 питань, які поставили їм віряни Московської Церкви.

    У 8-му питанні від вірян Московської Церкви читаємо: «Чи належить Константинопольському Престолу всякий суд в інших Церквах і чи від нього отримує всяке церковне питання своє завершення?». Патріархи відповіли, що «цю перевагу мав Папа до того, як розділилася кафолична Церква … тепер вже, коли він відколовся від Церкви, питання всіх інших Церков відсилаються до Константинопольського Престолу і від нього отримують рішення …». У 7-мій відповіді пише, що найвищим судом є престол Константинопольський, і від нього остаточний суд має бути отриманий.

    Як пише в своїй книзі «Візантія проти СССР» богослов Андрєй Кураєв тодішня Москва прийняла таку відповідь і не перечила їй.

    Таким чином у 17 столітті 4 патріархи і сама Москва визнавала за Константинопольським престолом право найвищого Церковного суду. Тепер у 2021 році РПЦ намагається переписати канони і навіть те що колись вони визнавали і воює з Вселенським патріархатом через надання Томосу ПЦУ і розв’язання церковного питання.

    Найсвіжіше

    Популярне