Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент України підписав закон про протидію антисемітизму

    Президент України Володимир Зеленський підписав закон про запобігання та протидію антисемітизму в Україні.

    Про це повідомили в Офісі глави держави.

    Рада ухвалила документ ще 22 вересня. Він має на меті створити законодавчий механізм для протидії антисемітизму, ксенофобії, расизму та дискримінації.

    В Офісі Президента переконані, що імплементація цього закону сприятиме подальшому зміцненню культури толерантності в українському суспільстві. Антисемітизм називають ганебним явищем.

    Закон запрацює з наступного дня після опублікування в офіційних вісниках.

    Тепер людей каратимуть за «заперечення у праві самоідентифікації осіб єврейського походження», або за заклики, приховування чи виправдання вбивства євреїв чи заподіяння їм шкоди «через радикально-ідеологічні переконання або екстремістські релігійні погляди».

    Норма про антисемітизм може стосуватися і дій щодо неєвреїв, які ідентифікують себе євреями: «прояви антисемітизму до осіб неєврейського походження, але котрі були ідентифіковані як особи єврейського походження».

    Антисемітизмом є і неправдиві відомості, стереотипи та ненависницькі заяви про євреїв, а також заперечення Голокосту.

    Нова норма вважає антисемітизмом умисне пошкодження або зруйнування будівель, поховань, пам’ятників, що належать особам єврейського походження.

    Новий закон передбачає можливість відшкодування жертвам антисемітизму: «Особа має право на відшкодування матеріальної шкоди та моральної шкоди, завданих їй унаслідок антисемітизму, його проявів у порядку, визначеному законодавством України».

    Найсвіжіше

    Популярне