П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Верховна Рада ухвалила закон про протидію антисемітизму

    Верховна Рада України ухвалила закон «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні». Нові норми ініціювали кілька десятків депутатів з різних фракцій, а їх ухвалення вочевидь приурочили до чергової річниці трагедії у Бабиному Яру, де 29 вересня 1941-го почалися масові розстріли київських євреїв.

    «Антисемітизмом в Україні визнається певне ставлення до осіб єврейського походження, яке виражається в ненависті щодо них», — йдеться у законі, передає ББС.

    Каратимуть за «заперечення у праві самоідентифікації осіб єврейського походження», або за заклики, приховування чи виправдання вбивства євреїв чи заподіяння їм шкоди «через радикально-ідеологічні переконання або екстремістські релігійні погляди».

    Норма про антисемітизм може стосуватися і дій щодо неєвреїв: «прояви антисемітизму до осіб неєврейського походження, але котрі були ідентифіковані як особи єврейського походження».

    Антисемітизмом є і неправдиві відомості, стереотипи та ненависницькі заяви про євреїв, а також заперечення Голокосту.

    Нова норма вважає антисемітизмом умисне пошкодження або зруйнування будівель, поховань, пам’ятників,+ що належать особам єврейського походження.

    Новий закон передбачає можливість відшкодування жертвам антисемітизму: «Особа має право на відшкодування матеріальної шкоди та моральної шкоди, завданих їй унаслідок антисемітизму, його проявів у порядку, визначеному законодавством України».

    Найсвіжіше

    Популярне