Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Злякались резонансу: Міська влада Ярославля заборонила будівлю багатоквартирних будинків на землі, що належала РПЦ

    Доволі несподіване продовження отримав скандал у російському місті Ярославль, де на елітній земельній ділянці, що донедавна належала Російській православній церкві, розпочалось будівництво багатоквартирних будинків. Влада міста неабияк перелякалась резонансу у ЗМІ та в суспільстві і заборонила будівництво на вказаній території.

    Нагадаємо, у вересні 2021 року стали відомі обставини скандалу навколо ділянки землі у Ярославлі на набережній Волги. Повідомлялось, що ділянка розміром 12338 квадратних метрів до 2017 року перебувала у власності міста, ринкова вартість об’єкту складала понад 45 мільйонів рублів. У 2016 та 2017 роках ділянку тричі виставляли на аукціон, однак бажаючих придбати її не віднайшлось.

    Після цього, відбувся просто фантастичний сценарій реалізації масштабного бізнес-проєкту з мінімальними витратами.

    Тогочасний мер міста Ярославль Владімір Слєпцов, під приводом необхідності розвитку території та за умови відсутності на неї покупця, фактично подарував вказану ділянку Російській православній церкві. Головною умовою передачі стало зобов’язання місцевої єпархії використати землю для будівництва виставкових залів, будинків творчості, бібліотеки тощо.

    Однак згодом, за загадкових обставин, ділянка перейшла з власності єпархії РПЦ у власність компаній “Локотранс” та “Калузький домобудівний комбінат”. Умови зміни власника, як і можливий заробіток РПЦ після такої угоди, наразі, не відомі.

    У підсумку місто задурно втратило ділянку землі вартістю 45 мільйонів рублів, а нові власники отримали об’єкт для будівництва багатоквартирних будинків.

    Та вже 4 жовтня стало відомо, що містобудівна рада Ярославля 1 жовтня 2021 року прийняла рішення про відмову забудовнику у переводі землі до зони забудови житловими будинками.

    “Ми маємо справу з негарною ситуацією, лунають обвинувачення, нібито органи влади передають землю під забудову без урахування думки містян, тим більше, що спершу ділянка не була призначена для забудови багатоквартирними будинками. Ми повинні дати чітке рішення, що ми містян чуємо і без погодження з місцевою спільнотою мешканців забудови не буде”, – цитує “76.RU” слова головного архітектора Ярославля Артема Цимбалова.

    Однак, не варто вважати, що містянам вдалось врятувати зазначену ділянку землі від забудови. Компанії-забудовники вже найближчим часом можуть поновити будівельні роботи після того, як проведуть будівництво через проєкт комплексного розвитку території.

    Тож багатоквартирні будинки, швидше за все, з’являться на узбережжі Волги російського Ярославля. Єдиним питанням, що лишається без відповіді, є розмір вигоди, яку могла отримати Російська православна церква внаслідок передачі земельної ділянки приватним компаніям, що була безоплатно отримана релігійною організацією від “щедрого” мера міста.

    Найсвіжіше

    Популярне