Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ має свою канонічну територію і тому усі парафії в Україні належать їй, – митрополит Епіфаній

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 2 жовтня відвідав з архіпастирським візитом селище Ворзель, що на Київщині де звершив у храмі на честь Преображення Господнього Божественну літургію з нагоди 30-ліття від часу заснування парафіяльної громади. Там він виголосив проповідь, у якій пояснив, що ПЦУ має свою канонічну територію – це межі України і тому всі православні парафії в цих межах належать саме Православній Церкві України.

    «На нас лежить велика відповідальність, тож ми не маємо права спочивати на лаврах. На жаль ще не всі усвідомили реальність того, що Православна Церква України має свою канонічну територію й усі парафії в Україні належать до цієї Церкви. Є ще певна канонічна аномалія, коли дехто не бажає сприймати цей об’єктивний факт. Однак це лише питання часу. Ми вже сподобилися того, чого прагнули, і треба трудитися й молитися, щоб зберегти і примножити це та передати наступним поколінням», – сказав предстоятель ПЦУ.

    Він додав, що 300 років Україна перебувала в духовній неволі, але вирвалась із неї, та навіть досі є ті, хто вважають, що нібито немає українського народу.

    «Сьогодні ми об‘єдналися в подячній молитві за благодіяння Божі, послані нам, зокрема, за останні 30 років. Згадуючи початки і утвердження нашої автокефалії можна сказати, що шлях був складним, адже понад три століття перед цим ми були у духовній неволі. Проте завдяки жертовним парафіянам і священнослужителям Господь сподобив нас успіху – ми отримали Томос про автокефалію. Однак боротьба триває, адже самозвані “старші брати” вважають, що нібито немає жодного українського народу. Нас ганьбили, намагалися стерти нашу церковну і культурну ідентичність й знищити голодоморами. Але з допомогою Божою наш народ вистояв і засвідчив, що ми є сильною і витривалою нацією, яка спільними зусиллями розбудовує свою Державу і незалежну помісну Церкву», – сказав Митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне