П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Архієрейський хор Чернівецької єпархії ПЦУ відвідав Ставропігію Вселенського патріарха в Києві

    До Києва 3 жовтня на богослужіння, яке очолив екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл (Аніщенко), завітав архієрейський хор ПЦУ «Воскресіння» імені митрополита Євгена Гакмана собору св. Параскеви Сербської із міста Чернівці.

    Цей хор супроводжував своїм співом Божественну Літургію в Андріївському храмі — Ставропігії Вселенського Патріархату в Києві, якому вже понад 250 років. Хор виконував піснеспіви українською мовою в традиційному для України стилі. Крім того, за богослужінням лунали піснеспіви українською мовою візантійського розспіву, традиція якого сягає понад тисячу років. Їх виконували місцеві хористи, що займаються дослідженням візантійської музичної спадщини та переводять її для вжитку українською мовою. До слова, таким в Україні займаються одиниці.

    Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл подякував чернівецькому архієрейському хору ПЦУ за спів і паломництво до Андріївської церкви — Ставропігії Вселенського патріархату. Він подякував владиці Даниїлу і висловив сподівання, що, як тільки буде можливість, відбудеться спільне богослужіння.

    Регент архієрейського хору «Воскресіння» імені митрополита Євгена Гакмана собору св. Параскеви Сербської міста Чернівці Любомира Іванівна Мазурик, від хористів і митрополита Чернівецького і Буковинського Даниїла подякувала екзарху Вселенського Патріарха в Києві єпископу Команському Михаїлу за можливість співати Божественну літургію у Андріївській церкві і передала подарунок екзарху від митрополита Даниїла — архієрейський жезл та молитвослов, укладений чернівецьким архієреєм.

    «Ми щиро вдячні і надзвичайно приємно вражені, що за вашого благословення, ми можемо сьогодні, відсвяткувати своє 30-річчя молитвою з вами в Андріївській Церкві, як з екзархом Вселенського Патріарха в Україні. Миряни Буковини щиро вдячні Вселенському Патріархату, Вселенському Патріарху Варфоломію за його мудрість, за його доброту, за його щирість до українського народу, за той Томос, яким він нам послужився і висловлюють, щирий і низький уклін патріарху Варфоломію», – підсумувала регентша архієрейського хору пані Любомира.

    Вона зауважила, що праця екзарха, заслуговує на велику пошану, через те, що єпископ Михаїл доклався до створення і розбудови Української єдиної Православної Автокефальної Церкви в Україні.

    Пані Любомира каже, що митрополит Чернівецький Даниїл благословив хору відвідати Київ та Ставропігію Вселенського патріархату на запрошення екзарха єпископа Команського Михаїла.

    Регентша Чернівецького архієрейського хору також передала лист-запрошення від митрополита Даниїла єпископу Михаїлу відвідати Чернівці і звершити там спільне Богослужіння на храмове свято собору Чернівецької єпархії – 27 жовтня, коли вшановуватимуть пам’ять св. Параскеви Сербської.

    Як зазначили гості із Чернівців, враження від богослужіння і відвідин ставропігії неймовірні. «Надзвичайно вражені такою душевністю, таким теплим і людським стосункам. Нам дуже приємно, що владика Михаїл благословив і дав згоду і ми мали можливість молитовно поспілкуватись в цьому величному храмі», – каже регентша хору пані Любомира.

    «Велика радість, коли є спілкування між громадами, яке підкріплюється, спілкуванням молитовним», – на завершення сказав єпископ Михаїл.

    Джерело: Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Найсвіжіше

    Популярне