Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні відзначають одне з 12-х найбільших церковних свят – Воздвиження Хреста Господнього

    27 вересня християни святкують Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього, друге велике дванадесяте свято з початку церковного року.

    «Хрест Господній завжди високо шанується усіма християнами, але особливо – в день цього свята. Ми поклоняємося Хресту Господньому, осіняючи себе хресним знаменням, ми схиляємося до землі перед Животворчим Древом і Розіп’ятим на ньому, засвідчуючи своє смирення – і тому стаємо причасниками Христового Воскресіння, підводячись від землі до неба», – повідомляє Православна Церква України.

    Воздвиження – це Господське (присвячене Господу Ісусу Христу) дванадесяте свято. В цей день у православних, – суворий піст.

    Головною богослужбовою особливістю свята є винесення на середину храму Хреста для загального поклоніння. За всенічним бдінням Євангеліє читалося не посеред храму, як зазвичай, а у вівтарі. Після завершення Літургії всі священнослужителі виходять в центр храму, і, співаючи Тропар: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресіння Твоє славимо», тричі кланяються Хресту до землі. Всі моляться разом з ними творять земні поклони.

    «Свято Воздвиження Хреста Господнього було встановлене Святою Церквою для того, щоб і ми також змогли піднести у своїй душі Хрест Господній, який є навіки утвердженою перемогою над смертю та знаменом спасіння людства. Для кожного християнина хрест – це символ віри, духовний щит і дієва зброя у боротьбі зі злом та гріхом. Силою Чесного і Животворчого Хреста Твого Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй і спаси нас!», підсумували в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне