Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Питання національної безпеки: У Грузинській Церкві прокоментували ймовірний витік даних розмов єрархів

    Патріархія Грузії опублікувала заяву в зв’язку із витоком записів розмов на яких ймовірно є голоси єрархів Грузинської Православної Церкви. Як йдеться в заяві, «велика частина поширених файлів, мабуть, заснована на брехні, в іншій частині змішані брехня і правда (імовірно, свідомо), а деякі ж містять правду».

    Про це повідомляє Грузія Онлайн.

    «Саме ця правда є тим засобом, за допомогою якого деякі хочуть запропонувати суспільству в якості правди брехню з правдою і повну брехню. Або, у всякому разі, викликати у людей хоча б підставу для сумніву», – йдеться в заяві ГПЦ.

    У Грузинській Церкві зазначили, якщо файли створені несанкціонованим прослуховуванням, і правда в них є лише частково (навіть в разі подання  документальних матеріалів, що підтвердять їх) ,то є висока ймовірність того, що сталась фабрикація, тим більше в умовах сучасних технологій і з урахуванням того протистояння, яке роками здійснюють певні сили проти церкви. Тому автентичність таких записів також повинна бути обов’язково встановлена.

    Там також додали, що саме телеканали з негативним ставленням до церкви, тиражують приховані, несанкціоновані прослуховування, чим сприяють появі безпідставних підозр і сіянню недовіри серед населення, не утримуючись від заподіяння великого болю і образи людям.

    «Поширення таких матеріалів по телебаченню і в інтернет-просторі, причому з власною інтерпретацією не є ні етичним, ні законним, незалежно від того, чи є файли автентичними», – зауважили в Грузинській Церкві.

    «Це спроба включити церкву в передвиборчий процес, а також викликати безлад і створити серйозні проблеми для країни. Важливо своєчасно розслідувати злочин, що стався. Це, перш за все, питання національної безпеки і гідності держави», – підкреслили в Грузинській Патріархії.

    «Ми уважно стежимо за процесами, що відбуваються і будемо відповідно реагувати на важливі питання. Грузія і грузинська церква витримали безліч випробувань, і, з Божою поміччю, ми перенесемо і це. Наш народ розумний і розбирається, де добро, а де – сховалося зло. Разом з тим, правда завжди в кінці кінців перемагає, і той, хто копає яму для іншого, часто потрапляє в неї сам», – підсумували в заяві.

    Раніше у грузинські ЗМІ потрапило близько 3 000 документів, які нібито розкривають подробиці ймовірного стеження з боку Служби державної безпеки Грузії за єрархами Грузинської Православної Церкви. Файли в основному містили інформацію про представників духовенства, включаючи інформацію про педофілію, злочинну діяльность в минулому, розмови з іноземними агентами та про наркозалежність.

    Крім того, в документах були зафіксовані розмови грузинських журналістів, опозиційних політиків і публічних службовців. Кілька журналістів і опозиційних політиків підтвердили справжність бесід, які були на записах.

    Секретні записи містили окремі розділи про правозахисні організації ЛГБТ-спільноти, а також докладну інформацію про громадських активістів.

    Прокуратура Грузії вже почала розслідування за фактом витоку секретних записів.

    Найсвіжіше

    Популярне