Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія вивозить історичні артефакти з окупованого Криму і стирає сліди культурної присутності кримських татар

    Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) заявляє про численні факти варварського поводження і розграбування об’єктів всесвітньої спадщини у тимчасово окупованому Криму з боку окупаційної влади Російської Федерації.

    Про це, зокрема, йдеться в доповіді ЮНЕСКО для 212-ої сесії Виконавчої ради організації.

    “Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, включаючи 4 095 пам’яток національного та місцевого значення, які перебувають під охороною держави… Росія використовує таке привласнення для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії щодо зміцнення свого історичного, культурного і релігійного домінування над минулим, сьогоденням і майбутнім Криму”, – стверджують фахівці організації.

    Всі артефакти представники путінського режиму використовують для здійснення подальших маніпуляцій з історією. Вивезені з Криму історичні предмети експонуються в різних куточках РФ, де вони представлені як здобутки “російської культури”.

    Та найбільш цинічним є те, що окупанти під час несанкціонованих археологічних розкопок чи будівництва, фактично знищують сліди культурної присутності кримських татар на окупованому півострові.

    Зокрема повідомляється, як влітку 2021 року було розпочато розкопки з використанням важкої техніки, внаслідок яких підпадає під загрозу руйнування історичне поселення “Херсонес Таврійський”.

    Окрім цього, для безперешкодного прокладання траси “Таврида” до Керченського мосту, була знищена низка мусульманських поховань.

    На додачу до вказаного, у звіті ЮНЕСКО йдеться, що окупаційна влада Криму регулярно відмовляє українцям і кримським татарам у праві на здобуття освіти рідною мовою.

    Найсвіжіше

    Популярне