Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Вірян РПЦ не пустили до Алєксандро-Нєвскої лаври, де служив Моспатріарх Кіріл

    12 вересня в Алєксандро-Нєвскій лаврі російського Санкт-Петербургу відбулось урочисте богослужіння з нагоди 800-річчя від народження шанованого в РФ князя Алєксандра Нєвского. Очолив службу очільник Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяєв), який для цього перервав вже звичну для себе самоізоляцію.

    Та повноцінної служби Божої за участі вірян РПЦ все ж не сталось. Більшість парафіян так і не змогли потрапити до лаври, оскільки на вході до обителі від них вимагалось пред’явити запрошення до храму. Попри зрозуміле обурення громадян, у доступі до культової споруди їм було відмовлено, пише “Фонтанка.ру”.

    Яким критерієм керувалась влада, разом з Федеральною службою охорони РФ та духовенством РПЦ, коли визначала коло обраних, яким було дозволено бути присутніми на богослужінні очолюваному Моспатріархом, наразі, не відомо.

    Втім, можна припустити, що такі обмеження викликані серйозним страхом патріарха Кіріла (Гундяєва) через епідемію коронавірусу та глибоку недовіру до якості російської вакцини Спутнік V.

    Як повідомлялось раніше, самоізоляція Моспатріарха Кіріла розпочалась 8 жовтня минулого року після контакту з хворим на ковід. Після цього, очільник РПЦ практично весь час перебував у скиту св. Алєксандра Нєвского, який перебуває під охороною ФСО РФ.

    У березні цього року Московська патріархія повідомила про успішну вакцинацію патріарха від коронавірусної інфекції російським препаратом Спутнік V. Однак, це не призвело до принципової зміни його способу життя. Російський першоєрарх дедалі рідше представляє Московський патріархат в громадському просторі.

    Тож можна припустити, що доступ на патріаршу службу отримали лише “перевірені” громадяни, які не становлять загрозу здоров’ю очільника РПЦ. Решта ж вірян були змушені обмежтись молитвою на площі Алєксандра Нєвского – подалі від Моспатріарха.

    Найсвіжіше

    Популярне