Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    З Кремля голодом прирікали на смерть мільйони українців, тепер наказують вбивати наших братів і сестер, – митрополит Епіфаній

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній виступаючи на міжнародному форумі «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо» провів паралелі зі сучасною російсько-українською війною та Голодомором в Україні.

    «Відкриваючи цю правду (про Голодомор, – ред.), ми не лише свідчимо про минуле – ми творимо сьогодення та майбутнє. Бо хоча більшовицька держава і впала 30 років тому – шовіністично-великодержавна імперська ідея, яка була одним з наріжних каменів СРСР, не зникла. І з того самого Кремля, в якому Сталін та його поплічники прирікали на смерть мільйони українців – тепер продовжують віддавати накази, які щомісяця вбивають наших братів і сестер. Як тоді у волелюбному українському народі кремлівські вожді бачили загрозу своїй тоталітарній владі – так і тепер без панування над Україною їхні ідейні спадкоємці не бачать власного майбутнього», – сказав митрополит Епіфаній.

    Він зацитував євангельську настанову Ісуса Христа:«Пізнаєте істину, і істина визволить вас» (Ін. 8:32), сказавши, що ці слова Писання повинні надихати всіх нас на пізнання і вивчення правди про минуле, на відновлення справжньої, а не штучно створеної поневолювачами і нав’язаної українському народу історичної пам’яті.

    За словами предстоятеля ПЦУ саме пам’ять визначає кожного з нас і формує нашу особистість.

    «…Національна пам’ять допомагає нам, як спільноті, навчатися на прикладах і помилках минулого, щоби не бути приреченими знову і знову повторювати їх у майбутньому. Такою є одна з практичних властивостей пам’яті – попереджати, застерігати, вказувати на вірний шлях. Голодомор-геноцид 1932-33 років, інші штучні голоди, які Україна пережила у XX столітті – це жахливі злочини комуністично-більшовицької тоталітарної держави, правду про які радянська влада старанно приховувала і викривляла протягом багатьох десятиліть», – зауважив митрополит Епіфаній.

    «…правда викривала всю людиноненависницьку сутність тоталітарної більшовицької ідеології та держави, яка на її основі була збудована. Правда про мільйони замордованих була неспростовним свідченням того, що Радянський Союз – справжня імперія зла, тюрма народів, яка неодмінно має бути зруйнована і засуджена… жертвам Голодомору-геноциду та всім, хто загинув від репресивної політики СРСР – вічна пам’ять!», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне