П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ видала ідеологічну книжку, якою хоче переконати, що вона «УПЦ», – речник ПЦУ

    Речник Православної церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував нове ідеологічне видання Московського патріархату під назвою “Українська православна церква: віхи історії”. За його словами, обкладинка цієї книги має переконати читачів, що Російська православна церква в Україні – це нібито і є УПЦ.

    “Не довелося ще прочитати нове агітаційне видання Московського Патріархату в Україні, але навіть обкладинка – дуже красномовна. Вона продовжує традицію радянської пропагандистської історіографії – обертати у минуле сучасні ідеологічні конструкції. Таким чином цілком логічним вважалося писати “Историю СССР с древнейших времён до конца XVIII в.”, хоча сам Совєцький союз виник лише у 1922 р. Радянські історики переконували, що СРСР існував завжди, лише змінюючи форму, і все, що є зараз – було відвічно. А тому – нібито довіку буде”, – написав речник ПЦУ у Фейсбук.

    “Отак і обкладинка видання виконує відразу дві ідеологічні функції – переконує, що Московський Патріархат в Україні це і є Українська Православна Церква (хоча це не так), а також запевняє, що “Історія УПЦ” – це митрополити Онуфрій (Березовський), Антоній (Паканич) та протодиякон Вадим (депутат Новінський). Вони завжди були і завжди будуть. Як СРСР у XVIII ст.”, – підсумував архієпископ Євстратій.

    Найсвіжіше

    Популярне