П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    На Сумщині за розпалювання ненависті оштрафували священика РПЦвУ, який виступав проти будівництва храму ПЦУ

    На Сумщині міський суд Шостки наклав штраф у розмірі 8500 гривень на служителя РПЦ в Україні єромонаха Андроніка (Зенькова) за розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образу і обмеження прав громадян за релігійною ознакою. Служитель Моспатріархату називав представників Православної церкви України «пцушнікамі-розкольниками» і обурювався будівництвом храму ПЦУ.

    Про це пише «Судовий репортер», посилаючись на текст вироку від 20 серпня.

    Настоятелю Свято-Покровському храму РПЦвУ не сподобалося, що в селищі Вороніж, що Сумщини, ПЦУ має намір побудувати храм.

    «Я чекав: коли ж опублікують … і ось новина! У нашому Воронежі будують НЕ православний храм! Збурень наших жителів просто немає меж, але місцевій владі (які НІКОЛИ не відвідують храм Божий) немає до того уваги. Самі далекі від Церкви і ще в добавок просувають церковний розкол. Старовинне селище Вороніж не потребує 4-го храму — який нібито назвали «православним», але насправді ним не є! Три храми православних вже є! І люди не ходять в них, так навіщо ж ще будувати додатково храм? Невже нема куди дівати гроші ?, – писав священник РПЦвУ Андронік два роки тому.

    Найбільше його обурював той факт, що храм будувала саме Православна церква України.

    «НЕ православний храм – який взагалі Воронежу не потрібен! У нашому селищі є 3 старовинних храми і їм потрібна допомога і підтримка, 4-ий храм НЕ потрібен! Нехай люди подумають правильно, якщо голова не думає. Ніхто не проводив соцопитування у жителів (яке було б доречно до речі) просто все зміряв з тим, що місцевий голова виділив місце під будівництво храму розкольників», — журився служитель РПЦ в Сумщині.

    Священнослужителів з ПЦУ Андроник обзивав розкольниками.

    «А місцева влада заради вислужитися перед пцушнікамі, типу “патріоти свідомі”. Самі-то вони будуть ходити туди або тільки “дбають” про народ, навіщо, їм церква? .. Воронежці, не в змозі встановити і відремонтувати Покровський храм, влада місцева не вклала абсолютно ніяких коштів, настоятель храму “з миру по нитці” збирає , щоб хоч в маленькій прибудові можна було служити (не кажучи вже якісь глобальні ремонтні роботи необхідні для основної будівлі храму). А ось для будівництва церкви розкольників-пцушніков знайшлися гроші у місцевих керівників», – скаржився священник РПЦвУ.

    Після релігієзнавчої експертизи пости настоятеля РПЦвУ визнали такими, що розпалюють ненависть, а самого Андроніка оштрафували на 8500 гривень, хоча йому загрожувало 3 роки в’язниці за частиною 1 статті 161 Кримінального кодексу України.

    Варто зазначити, що Андронік відвідував ОРДЛО. Наприклад в Горлівці у 2015 році він зачитав «Звернення Патріарха Московського Кіріла з нагоди святкування Дня православної молоді».

    Найсвіжіше

    Популярне