П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Москву потрібно вщерть забудувати храмами РПЦ: У Росії озвучили амбітні плани Моспатріархату

    Стало зрозуміло, чого не вистачає “великій” державі російській, щоб стати ще більш “великою”. Країна, у якій щонайменше 30 мільйонів громадян живуть за межею бідності і без доступу до централізованої каналізації, конче потребує більше храмів, і храми ці обов’язково мають належати Російській православній церкві.

    Зокрема, як виявилось, катастрофічно мало храмів у столиці “великої” Російської Федерації – Москві. Такого висновку дійшов колишній віце-мер білокам’яної Владімір Рєсін, який е керівником “програми-200”, що передбачає масове будівництво храмів РПЦ.

    “Ще не один десяток років пройде, а храми будуть будуватись. Москва розвивається, Москва росте. І якщо мати храми в кроковій доступності (один храм на 20-30 тисяч чоловік), звісно, тоді мова має йти не про 200 і не про 300 храмів. І навіть не про 500 храмів”, – озвучив Рєсін амбітні плани забудови столиці культовими спорудами, пише “Credo press” з посиланням на “interfax.ru”.

    Відомо, що ініціатором “програми-200” ще у 2010 році стала РПЦ, зокрема її очільник патріарх Кіріл (Гундяєв). Для збору коштів на реалізацію програми було створено спеціальний благодійний фонд – Фонд підтримки будівництва храмів міста Москва. Співголовами опікунської ради фонду є мер Москви Сєргєй Собянін та патріарх Кіріл (Гундяєв).

    У підсумку можна зауважити, що план побудувати “не 200, не 300, і навіть не 500” храмів має принести неабиякий зиск Московській патріархії. Окрім того, що кінцевим користувачем кожної релігійної споруди буде духовенство РПЦ, Моспатріархат зможе заробити чималі статки ще на етапі будівництва соборів і церков.

    З прикладу будівництва собору Воскресіння Христового у підмосковній Кубинці – головного храму ЗС РФ – видно, що під час робіт 264 мільйонів рублів було витрачено на виготовлення та установку “продукції релігійного значення”. Керамічні ікони вартували 20,5 млн. рублів, а на церковний інвентар виділили ще 93 млн. рублів.

    Вказані роботи та виготовлення церковного інвентарю виконувало Художньо-виробниче підприємство РПЦ “Софріно”, яке, таким чином, спромоглось виконати робіт орієнтовно на 377,5 млн. рублів, що приблизно складає трохи менше 5 млн. євро.

    Тож реальні обсяги прибутків, які зможе заробити для РПЦ ХВП “Софріно” в рамках реалізації озвученої Рєсіним програми, збагнути і усвідомити дуже і дуже непросто.

    Найсвіжіше

    Популярне