Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Новий посол Ізраїлю в Україні підготував до відкриття найбільший єврейський центр в Києві

    У день, який євреї називають Хай Елул, новий Надзвичайний та Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський разом з головним рабином Києва Рав Йонатаном Беніаміном Марковичем встановили оберіг зі словами Тори біля входу в новий, найбільший в столиці і Центральній Україні, центр Київської Єврейської Громади.

    “Відкриття синагоги і нового громадського центру є яскравим і важливим доказом розквіту і розвитку єврейського життя в Україні” – заявив Міхаель Бродський, після чого урочисто і символічно забив перший цвях для зміцнення мезузи – традиційного символу і оберегу єврейського будинку. Усередині мезузи – слова з Тори, “декларація монотеїзму”, яка проголошує, що Бог – один та єдиний.

    У заході взяли участь почесний Консул Держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков і Голова Українського представництва Єврейського Національного Фонду ККЛ-Україна Йонатан Бен Дор.

    “Для мене було великою честю – брати участь у такій важливій традиції, як установка мезузи. Вона користується в народі Ізраїлю особливою любов’ю. Рідко можна знайти єврейський будинок без неї: кожен єврей відчуває, що без мезузи в будинку чогось не вистачає – не вистачає символу, що нагадує всім, хто входить в приміщення, що цей будинок – єврейський.” – каже бізнесмен і почесний консул держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков.

    “Проте головне в сенсі заповіді мезузи полягає в тому, що присутність мезузи біля входу в будинок освячує його, наповнює особливою енергією та святістю. Вона охороняє будинок разом з усім, що в ньому є, і всіма, хто в ньому мешкає, навіть якщо вони знаходяться в далекій дорозі. Це вкрай важлива й дуже духовна подія. Сьогодні ми заклали “перший камінь” в нове майбутнє і сьогодення українських євреїв” – з гордістю закінчує він.

    Після офіційної частини, Головний Рабин Маркович провів дипломатів по території Громадського центру і показав проєкт.

    “Дуже важливо, що ми встановили мезузу саме сьогодні, в Хай Елул, в день народження засновника Хасидизму – Бааль Шем Това, і засновника руху Хабад, Першого Любавічеського Ребе – Шнеур Залмана з Ляд. І символічно, що ми це робимо невдовзі після Дня Незалежності України. Обидва вони поховані в Україні, і для них важлива була Україна. Я пишаюся тим, що ми зможемо допомагати українцям більше дізнаватися про нашу культуру. Ми не хочемо нікого звернути в нашу віру, в іудаїзмі це навіть заборонено. Ми хочемо, щоб люди знали ще одну грань історії цієї прекрасної країни і традиції народів, які її населяють – наші традиції, українських євреїв” – каже Головний Рабин Києва, Рав Йонатан Беніамін Маркович.

    Найсвіжіше

    Популярне