П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Багаторічний партнер Новинського увійшов до складу Ради із взаємодії з релігійними об’єднаннями при президентові РФ

    Склад Ради із взаємодії з релігійними об’єднаннями при президенті Російської Федерації зазнав суттєвих кадрових змін. Відповідне розпорядження Владімір Путін підписав 16 серпня цього року.

    Вказаний орган поповнився такими релігійними діячами, як керуючий справами Московської патріархії митрополит Діонісій (Порубай) та заступник глави Російської ради Древлеправославної поморської церкви Андрєй Клямко.

    Саме постать останнього становить чималий інтерес, оскільки Клямко є багаторічним партнером та товаришем одного з лідерів проросійської української політичної партії “Опозиційна платформа – За життя”, диякона та спонсора Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП), мільярдера Вадима Новинського.

    Новинський та Клямко пов’язані бізнес-інтересами з початку 1990-х років, коли вони працювали в одному з конструкторських бюро Санкт-Петербургу. Їх спільна діяльність почалась з постачання вугілля, мазуту та вибухівки на українські комбінати на металургійні підприємства, розповідає “Credo press”.

    І хоча у 2018 році Вадим Новинський в інтерв’ю “Українській правді” розповів, що бізнес-шляхи з Клямко розійшлись і вони перебувають на стадії поділу бізнесу, який триває з 2014 року, спонсор РПЦвУ підкреслив, що вони зберегли “нормальні партнерські відносини”.

    І хоча старообрядські парафії Росії вважають, що з таким представником у Раді при президенті РФ їм важко буде отримати будь-яку допомогу з боку держави, можна припустити, що зв’язок Кремля з Вадимом Новинським та РПЦвУ лише зростатиме. Той факт, що кадрові зміни у вказаному органі відбулись напередодні візиту Вселенського патріарха Варфоломія І до України, свідчить про те, що таке призначення не обіцяє для України хороших перспектив і спроби Кремля втрутитись у внутрішні релігійні справи України лише посилюватимуться.

    Найсвіжіше

    Популярне