Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Експерт РПЦвУ визнає, що ця Церква — в підпорядкуванні Московського патріархату

    В ефірі проросійського Медведчуківського каналу «Перший Незалежний» політолог, експерт РПЦвУ Андрій Відішенко визнав, що так звана «УПЦ МП» знаходиться в підпорядкуванні Московському патріархату.

    «До 2018 року всі Церкви Помісні Православні, всі п’ятнадцять Помісних Православних Церков беззастережно визнавали виняткові права Московської Патріархії… на території України як єдиної канонічної Православної Церкви», – зазначив Відішенко.

    Водночас експерт РПЦвУ не згадує про порушення грамоти 1686 року, згідно з якою митрополити Київські мали залишатись в підпорядкуванні Вселенського Патріархату. Таким чином ця територія залишалась в підпорядкуванні Константинопольської Церкви до надання Томосу ПЦУ. Після Томосу Вселенська Патріархія позбавила титулів всіх єрархів Російської Церкви в Україні. 

    Натомість Відішеко впевнений, що навіть після надання Томосу нічого не змінилось. Дійсно, що ще міг заявити проросійський «екперт», як не повторити точу зору Кремля на створення автокефальної Церкви в Україні.

    «Я хотів би наголосити на тому, що з точки зору норм канонічного права насправді на території України нічого не змінилося після дій Константинопольської патріархії. Розкольницькі структури як були розкольницькими структурами, так ними і залишилися. Чому? Тому що з точки зору норм канонічного права канонічну структуру неможливо створити неканонічним чином. Це апріорі неможливо », – підкреслив експерт РПЦвУ.

    Що він мав на увазі під неканонічним чином? Якщо ПЦУ створена неканонічним чином, то і РПЦ — Московський патріарх, теж створений неканонічним чином і всі інші автокефалії, які надавав Вселенський Патріархат — теж, адже патріарший статус Московського єпископа, також легалізував Вселенський патріарх.

    Нагадаємо, віряни РПЦвУ хочуть піти ходою до Варфоломія, щоб вигукувати йому «Наш патріарх — Кіріл!».

    Найсвіжіше

    Популярне