Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    На Львівщині хочуть збудувати церкву Московського патріархату: Cвященник РПЦвУ погрожував «розстріляти бандерівців»

    У місті Миколаєві Львівської області по вулиці Дроговизькій, 2 вже близько двадцяти років намагаються незаконно звести храм Московського патріархату.

    Про це повідомляє «Діло» з посиланням на депутата Миколаївської міськради Андрія Туписа. За його словами, перші спроби збудувати храм були у 2000-х роках. Тоді місцеві мешканці та міськрада забили на сполох та заблокували незаконне будівництво. Цьогоріч на ділянці знову намагаються звести храм Московського патріархату.

    «Ще на початку 2000-них років хотіли взяти дозвіл на будівництво культової споруди у міськраді. З того часу вони почали “працювати” більш хитрим способом. Вони викупили частину господарської будівлі, поставили вагончик і намагалися біля вагончика там щось правити. Потім цей вагончик згорів: чи закоротило, чи спалили. А зараз вони обгородили територію, нічого не видно, що роблять. І є прецедент, що почали розширювати свою огорожу», — розповідає Андрій Тупис.

    Фото: ДІЛО

    Церкву планують звести на честь ікони Богородиці «Утоли мої печалі». Настоятель храму – священник РПЦвУ Василь Шубчинський.

    До міськради надійшло звернення від громадян, у них були словесні перепалки із представниками РПЦ в Україні. Люди заявили, що ще кілька років тому настоятель їм погрожував і казав :«Вас тут бандерівців мало розстрілювали! Забагато вас тут порозмножувалось!».

    Крім того, за словами місцевих жителів, у червні цього року, коли йшов сильний дощ, невідомі люди вже влаштовували ритуал відспівування померлого російською мовою без хрестів у іншому місці — на подвір’ї житлового багатоквартирного будинку у Миколаєві. За словами активістів, серед цих парафіян місцевих не було — невідомі люди приїжджали з Дніпра та Херсону. Жодна з церков у місті не мала стосунку до цього поховання.

    «Депутати міськради вже написали заяви у всі можливі органи, зокрема, поліцію та СБУ щодо промосковської діяльності. Миколаївська міськрада також прийняла окрему заборону на проведення релігійних ритуалів на цій ділянці та самочинного будівництва», — каже депутат Андрій Тупис.

    Зазначимо, що незаконне будівництво розташоване на приватній ділянці площею 0,07002 га, яка з липня 2013 року належить Квитко Андрію Валерійовичу та Прохоровій Наталії Віллівній. Остання була ФОПом у Одесі. У телефонній розмові журналістам жінка заявила, що проживає у Одесі та про будівництво на своїй території нічого не знає.

    «А яке вам діло до цього будівництва? Звідки ви взяли що воно незаконне? Нехай будуються, не знаю, я не будуюсь. Запитайте у мого племінника. Він там живе у Миколаєві», — сказала Наталія Прохорова.

    Натомість Андрій Квитко каже, що земельною ділянкою за такою адресою не володіє.

    5 серпня, комісією у складі заступника міського голови Буги І.І., начальника відділу ЖКГ та інфраструктури Бичка А.С., спеціаліста земельного відділу Грица Р.Р. було обстежено огорожу, територію та документи, будівлю.

    «Зібрання людей на той момент на території та в приміщенні не було. Погодження для культової споруди та зібрання людей в даному культово-релігійному місці Миколаївська міська рада не надавала…Зі слів місцевих мешканців вони робили зауваження до даної громади зі змістом для чого вони вирубують дерева та захоплюють їхню територію, на що почули образи у свою сторону. Миколаївська міська рада реагуючи на колективну заяву буде проводити детальне вивчення території, комунікацій, які там проходять, та відповідність їх до документації», — сказано у свідченні для поліції.

    Фото: ДІЛО

    Найсвіжіше

    Популярне