Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Призначено нового вікарія українського православного вікаріату Румунії

    1 серпня 2021 року отець Ніколае Лаурук офіційно призначений вікарієм Українського православного вікаріату в Румунії. Вікарій Ніколае Лаурук відслужив першу Божественну Літургію в храмі в Рускові, округ Марамуреш, на свято славного пророка Іллі. Божественну Літургію відправляли як румунською, так і українською мовами.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com 

    Наприкінці Божественної Літургії о. Ніколай Лаурук представив колишнього вікарія о. Іоан Пітура та подарував останньому ікону святого Іоанна Руського, що містить частинку мощей святого. Новий вікарій висловив попереднику вдячність за 30 років служіння вікарієм Українського православного вікаріату.

    У своєму слові отець Іоан Пітура подякував Богові за всі благословення, надані йому. Він також подякував патріарху Румунському Даниїлу за турботу.

    Український православний вікаріат

    Український православний вікаріат, — це адміністративно-територіальна одиниця, канонічно залежна від Румунського патріархату, присвячена українським православним вірянам, які проживають у Румунії. Вони беруть участь у службах, які відбуваються українською мовою.

    Зараз вікаріат базується в місті Сигіт (повіт Марамуреш), який містить віруючих з північної частини країни (Марамуреш, Трансільванія, Крішана, Банат).

    У 1952 році Український православний вікаріат був перетворений на Український православний деканат, що базується в комуні Поєніле-де-суб-Мунте, повіт Марамуреш, під юрисдикцією православної єпархії Клуж, отримуючи фінансову підтримку від Румунського патріархату.

    Після 1989 р. Рішенням Священного Синоду № 1432/12 лютого 1990 р. Було відновлено Український православний вікаріат, який прямо канонічно залежав від Румунського патріархату.

    Нагадаємо, у вересні 2020 року у румунській Тімішоарі освятили нову церкву Українського православного вікаріату.

    Найсвіжіше

    Популярне