Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Віра – дар Божий, але водночас плід наших зусиль

    «Віра – дар Божий, але водночас – плід наших особистих зусиль. Здатність вірити закладена Творцем в саму нашу природу, щоби ми могли пізнавати Його. Разом з тим щоби розкрити наявний в нас потенціал, нам особисто слід докладати духовних зусиль, долати спокуси, сумніви, гординю», – йдеться на офіційній сторінці митрополита у Фейсбук.

    За словами митрополита Епіфанія, поняття «віра» і «довіра» навіть за звучанням і походженням є близькими і нерозривно пов‘язаними.

    «Без довіри до Бога неможливо осягнути віру в Нього. І приклад такої довіри, яка запалила величний світильник віри, являє нам свята Марія Магдалина. Будучи зціленою Спасителем від влади злих духів та гріховного життя, натхненна покаянням і вдячністю, вона пізнала глибоку віру та присвятила Христові усе своє подальше життя, ревно послуживши Йому під час Його земного шляху та благовістячи Євангеліє після Його Вознесіння», – зазначив він.

    Предстоятель ПЦУ, зауважив, що людині часто складно довіритися тому, кого вона не знає.

    «Але пізнавши Бога, зокрема і через молитву та Священне Писання, ми знаходимо у Ньому нашого найкращого друга, Який ніколи не обдурить і не зрадить, і Якому ми можемо ввірити життя. «Бог не людина, щоб Йому говорити неправду» (Чис. 23: 19). У довірі Господу ми сповнюємось спокою та миру, знаходимо внутрішню силу і віру, якими Він обдарував нас, але до яких ми не були готовими. І далі маємо стати Йому вірними», – йшлось у проповіді митрополита Київського і всієї України.

    Митрополит Епіфаній зацитував послання ап.Павла до євреїв: «Благословенна людина, яка надіється на Господа, і уповання якої – Господь. Бо вона буде як дерево, посаджене біля вод, яке пускає коріння своє біля потоку; не знає воно, коли приходить спека; лист його зелений, і в час засухи воно не боїться і не перестає приносити плід».

    «Таким благословенним прикладом для нас, серед інших святих, є рівноапостольна Марія Магдалина. Нехай її життя надихає і нас довіряти Богові, бути вірними Йому та через слово істини й добрі діла – запалювати вогонь віри в серцях інших», – підсумував предстоятель Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне