Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Ми молимося про те, щоб мир і любов прийшли в вашу Церкву – ігумен монастиря Ксенофонт

    Як живуть ченці на Святій Горі Афон? Чи вже можуть українці відвідати монастирі на Святій Горі? Про це “Духовному фронту України” розповів ігумен монастиря Ксенофонт архімандрит Алексій.  Який сам збирається найближчим часом відвідати нашу країну.

    Яке значення має Афон в житті православних і який з принципів Святої Гори може допомогти Україні та українцям досягти миру і благополуччя?

    Гора Афон, сад Богоматері, сьогодні є найстарішою і найдовготривалішою монастирською державою нашої Церкви. Згідно з традицією, вона благословенна Матір’ю Христа, Дівою Марією, коли вона жила на землі. Вона надихає всіх православних християн щоденним бойовим духом і досвідом в дотриманні Євангелія та нашої православної традиції. З VIII століття, коли на Афоні з’явилися перші подвижники, і з Х століття, зі створенням першого монастиря, до сьогоднішнього дня батьки Афонської гори прагнуть строго дотримуватися Євангелія Христового, витлумачене через вчення Святого Письма Апостолами, святими отцями та старійшинами Церкви. Через постійне поклоніння Богові і таємниче життя, але також і самими тільки молитвами, проявом чеснот, боротьбою з пристрастями і своїми проповідями, жителі Афона переживають чернече буття.

    Во славу Бога, порятунок їх душ і всього світу. І вони забезпечують християнську любов через гостинність і Слово Боже. Безперервні молитви батьків під всесвітом – це служіння любові, покликане привернути Милість Бога до кожної душі, яка бореться або знаходиться далеко від Бога. Ми зробимо особливе посилання на єдність і співпрацю, що характеризують батьків Святої Гори Афон. Під духовним заступництвом нашого Вселенського патріарха Варфоломія і адміністрації Святої Громади (Кінот), дух любові, єдності та взаємної поваги управляє стосунками на Афоні між ченцями різних національностей відповідно до Волі Бога. Це дух нашої Церкви, всі ми – Тіло Христове. Ми брати у Христі, і, як проповідує Апостол Іоанн Богослов: «По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою».

    Як карантин вплинув на відвідування Святої Гори Афон? Чи можливо сьогодні українським паломникам відвідати Афон?

    Гора Афон впоралася з пандемією пильнуваннями і молитвами. Але також і шляхом вжиття запобіжних заходів, як того вимагають державні установи. Однак з 11 травня 2021 року паломники можуть потрапити на гору Афон. Таким чином, будь-який зацікавлений паломник може подати онлайн запит про можливість проживання в Святому монастирі, який він хоче відвідати, і видачу діамонитиріону (візи), за допомогою якої він може відвідати Святий монастир Ксенофонт та інші монастирі, де він може попросити гостинність і бути прийнятим. Це стосується і українських паломників, які фактично вже почали приїжджати на Афон.

    Яке значення має чернецтво в Православ’ї? Чи готовий Монастир Ксенофонт допомогти автокефальній Українській Церкви в розвитку чернецтва в Україні? Як це можна зробити?

    Чернецтво  – “спецзагін” в нашій православній церкві. Чернеча і ангельська держава відрізняється найточнішим християнським життям з вірністю і відданістю. Кожен монастир – це місце молитви. Відкрите вікно до неба. Церква без чернецтва подібна місту без укріплень. Наш Святий Монастир готовий передати благодать і благословення Бога і Діви Марії будь-якому паломники, спраглому Істини, Світла і Благодаті Божої. Ми готові прийняти, протягом деякого часу, будь-якого зацікавленого ченця або мирянина, який приходить з благословення свого єпископа, щоб дізнатися про тисячолітню традицію та життя, про поклоніння Богу і Афонський Богослужбовий статут, про послух, про практику чеснот. Для того щоб він передав цей життєвий досвід в своїй країні, в монастирі, в його Церкві. Все, звичайно, за домовленістю.

    Святий Монастир Ксенофонт особливо любимий українцями, тому що, зокрема, там було написано Томос про автокефалію Української Церкви. Чи плануєте ви найближчим часом відвідати Україну? Як ви в цілому оцінюєте Україну та українців і що вразило вас під час вашого візиту до Києва два роки тому?

    У мене залишилися чудові спогади від візитів до України, про ваш собливий та віруючій нарід. Ми бажаємо і молимося про те, щоб мир і любов прийшли в вашу Церкву. Бажанням і благословенням нашого Вселенського патріарха було і залишається те, що ви всі повинні бути єдиними православними християнами. Тому що нас ніщо не розділяє. Ми поклоняємося одному і тому ж Христу, у нас однакові доктрини, ми приймаємо одне і те ж Хрещення, ми причетні одному Христу, ми молимося Йому і просимо Його милості.

    Той, хто радіє розділенню, – архаїчний демон і це його завдання. Ми, афонські ченці, любимо всіх православних християн і просимо, щоб ми були єдиним стадом. Це повинно бути зроблено і в Україні, з того моменту, як наш Православний центр, наш Вселенський патріарх зі Святим Синодом Великої Церкви Христової передав Томос про автокефалію незалежній українській державі. З Божою допомогою, думаю і бажаю, і я знову приїду до вашої благословенної країни, і, може бути, скоро.

    Найсвіжіше

    Популярне