П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ знову намагається пролізти у політику і погрожує Зеленському рейтингами

    Президент України Володимир Зеленський розкритикував організаторів хресної ходи, що була проведена духовенством та вірянами Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) 27 липня цього року, за недотримання заходів безпеки під час акції.

    Про це він заявив в інтерв’ю українським телеканалам, пише “ВВС”.

    На думку глави держави, організатори та місцева влада, зважаючи на пандемію коронавірусу, мали забезпечити людям засоби захисту, місця для ночівлі, доступ до води тощо.

    “55 тисяч приїхали в Київ. Люди в більшості похилого віку, треба бути обережними, вони повинні були йти всі в масках, хоча б так. Я масок там не бачив. Невже це так складно? Вони організовано приїжджають на автобусах, їх звозять”, – підкреслив Зеленський.

    В РПЦвУ (УПЦ МП) миттєво відреагували на абсолютно справедливе зауваження українського президента.

    Наближений до вказаної релігійної організації телеграм-канал “Правблог” оприлюднив допис, який містить критику на адресу глави держави та “погрози рейтингами”.

    “Судячи з реакції Зеленського на хресну ходу УПЦ (МП – ред.) він або не відслідковує ситуацію, або свідомо тролить вірян УПЦ (МП – ред.)”, – пишуть “православні”.

    “Фактично він повторив свою реакцію у відношенні акції вірян на Банковій. Тоді він назвав їх “бабусями в кепочках”. Його слова це не що інше, як ігнорування та приниження вірян УПЦ (МП – ред.)”, – проводять дописувачі “Правблогу” аналогію з акцією ГО “Миряни”.

    “Враховуючи прискіпливе ставлення Офісу президента, такі “вольності” можуть означати, що там вважають несуттєвою втрату потенційних симпатій з боку парафіян УПЦ (МП – ред.). А значить можуть піти ще далі – і повністю повернутись до релігійної політики часів Порошенка, розгорнувши масштабні репресії проти церкви”, – написали у блозі, при цьому так досі і не зрозуміло, чия саме хвороблива уява здатна бачити хоч якісь ознаки релігійних репресій в Україні.

    “Простіше кажучи, він (Зеленський – ред.) боїться правди і намагається уникнути дискомфорту, навісивши ярлик “людей похилого віку”, (тобто, немічних) на тих, хто намагається достукатись до нього. Те ж стосується його спроб перевести увагу з проблеми захисту прав вірян на “ковідну” тему”, – зазначають політичні православні, так ніби “ковідна” тема абсолютно неважлива в сучасних реаліях.

    “Рано чи пізно, Зеленському доведеться зіштовхнутись з реальністю. Яка може бути досить безжальною до його затишного світу, в якому йому малюють високі рейтинги і райдужне політичне майбутнє”, – вдаються наостанок до політичних погроз російські православні Україні.

    Нагадаємо, раніше аналогічну риторику озвучив речник РПЦвУ (УПЦ МП) протоєрей Миколай Данилевич, який заявив, що Зеленському, за його словами, давно варто усвідомити, що він ніколи не стане своїм для західної частини країни, а свій електорат втратить, якщо буде загравати з західною частиною країни.

    При цьому, Данилевич ані слова не сказав про духовність, духовні наслідки чи канони. Його риторика пролягала виключно у політичній площині.

    Таким чином бачимо, як РПЦвУ і надалі успішно виконує роль інструменту політичної боротьби, яким цю релігійну організацію зробила Москва у власній боротьбі на політичному просторі з усіма українськими державними діячами, які намагаються остаточно розірвати будь-які зв’язки України з токсичною російською імперією.

    Найсвіжіше

    Популярне