Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Невгамовний речник РПЦвУ продовжує погрожувати Зеленському “політичними наслідками”

    “Президенту (Володимиру Зеленському – ред.) давно варто усвідомити, що він ніколи не стане своїм для західної частини країни, а свій електорат втратить, якщо буде загравати з західною частиною країни”, – написав 25 червня на власному телеграм-каналі речник Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) протоєрей Миколай Данилевич.

    В цілому, нічого екстраординарного у словах представника “русского міра” не прозвучало. Прислужникам Кремля неабияк подобається ототожнювати себе з колосальною цифрою 73%, а саме такий відсоток виборців України віддали свою підтримку чинному українському лідеру. Такими маніпуляціями Данилевич тішить і власне самолюбство, і задобрює керівництво РПЦвУ (УПЦ МП), і офіційній Москві неабияк підігрує.

    З іншого боку, на підставі яких відомостей священнослужитель ототожнив, хоч і опосередковано, електорат Зеленського виключно з РПЦвУ, – це питання лишається відкритим. А тому, варто припустити, що слова клірика є не більше аніж маніпуляція.

    Водночас, дивує коротка пам’ять шановного пана Данилевича, адже у всіх областях Західної України, за винятком Львівської, Володимир Зеленський переміг під час президентських перегонів. А тому весь глибинний сенс палкої промови протоєрея РПЦвУ втрачено.

    Однак, на цій заяві випади Миколая Данилевича у бік Володимира Зеленського не припинились. Згодом священнослужитель оприлюднив новий допис з приміткою “інсайд” з посиланням на телеграм-канал “Резидент”, який, за інформацією СБУ, входить до мережі, підконтрольній спецслужбам РФ.

    “Наше джерело в ОП розповіло, що для Офісу президента провели закриту соціологію рейтинга президента в Західній Україні, результати виявились невтішними. Оновлений образ Зеленського патріота-державника не сприймається націоналістами взагалі. Спроби Офісу президента наростити електоральну підтримку в Західній Україні провалилась, не зважаючи на санкції проти Медведчука і закриття проросійських ТВ-каналів”, – написав Данилевич.

    Не будемо акцентувати увагу на тому, що речник РПЦвУ практично назвав всіх мешканців Західної України націоналістами, адже саме такі категоричні тезиси міцно укорінились у свідомості та риториці кремлівських прислужників. В той же час, він вживає таку “моторошну” термінологію, як “закрита соціологія” і “наше джерело в ОП”, адже саме такими нехитрими словосполученнями Москва давно намагається залякати представників української влади, щоправда безуспішно.

    Та в цей момент варто відзначити інший момент – високодуховний хранитель скрєп “русского міра” протоєрей Миколай Данилевич ані слова не говорить про духовність, духовні наслідки чи канони. Його риторика пролягає виключно у політичній площині.

    То ким же насправді є Миколай Данилевич? Священником, чи політичним оглядачем Втім, відповідь на це питання не є важливою.

    Найважливішим у цій ситуації є те, що представники духовенства РПЦвУ практично завершили свій еволюційний шлях від релігійної організації до інструменту політичної боротьби, використовуючи який Москва намагається боротись саме на політичному просторі з усіма українськими державними діячами, які намагаються остаточно розірвати будь-які зв’язки України з токсичною російською імперією.

    Найсвіжіше

    Популярне