Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    МЗС Росії знову закликає світову спільноту покарати Україну. Тепер за демонтаж Монументу слави у Львові

    Міністерство закордонних справ Російської Федерації закликало міжнародні структури відреагувати на “кричущі факти і небезпечні тенденції відродження ідеології неонацизму” у центрі Європи. Таким офіційним коментарем заступник директора Департаменту інформації та друку МЗС РФ Алєксандр Бікантов відреагував на завершення демонтажу Монументу бойової слави совєтських збройних сил у Львові.

    Про це “урочисто” інформує сайт Фонду “Русскій мір”.

    “Актом державного вандалізму” назвав представник Кремля завершення робіт з демонтажу останніх двох фігур, які утворювали пам’ятку – скульптури совєтського воїна та “Батьківщини-матері”. Відомо, що фігури, як і деякі інші фрагменти монументу, переміщені до музею “Територія терору”.

    Російські дипломати наголошують, що у боях Другої світової війни на Західній Україні загинуло шістдесят п’ять тисяч совєтських вояків, частина з яких була похована неподалік вказаного меморіалу у Львові.

    МЗС РФ уже у притаманній для себе манері заявляє, що демонтаж пам’ятки – це, нібито, чергова спроба “переписати героїчну історію совєтського народу” у виконанні “українських нацистів”. При цьому, злочини совєтського режиму проти населення України вони завбачливо не згадують.

    Наприкінці заяви, Алєксандр Бікантов закликав Україну захищати пам’ятки совєтської доби, як цього нібито вимагають міжнародні договори, а світову спільноту – рішуче відреагувати на факти “відродження неонацизму” в Європі.

    Нагадаємо, ансамбль Монументу бойової слави совєтських збройних сил був виконаний у камені та бронзі і складався з 30-метрового бетонного пілона, обкладеного гранітною плиткою, бронзової центральної групи та масивної залізобетонної стели. Пам’ятка “прикрашала” Львів з 1970 року.

    Ще у травні 2007 року Львівська міськрада створила комісію, яка мала розглянути питання про можливий демонтаж меморіалу або видалення окремих його елементів як “імперсько-більшовицьких символів”.

    У лютому 2018 року львівська мерія ухвалила рішення про демонтаж аварійного 30-метрового пілона Монумента слави. Розбирати його почали через рік, а влітку 2021 року демонтаж було фактично завершено. На місці Монумента слави планують облаштувати музей українського воїна.

    Також варто нагадати, що протягом останнього часу представники Російської Федерації регулярно скаржиться до міжнародних інстанцій на, нібито, протиправні дії української влади.

    Зокрема, 22 липня 2021 року РФ звернулась до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), подавши до установи скаргу проти України на підставі статті 33 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

    У скарзі перераховані цілі групи правопорушень, у яких Кремль звинувачує офіційний Київ, зокрема: загибель мирного населення під час Революції Гідності, у Будинку профспілок в Одесі, а також, під час проведення Антитерористичної операції; придушення свободи слова; політика дискримінації російськомовного населення; блокування Північно-Кримського каналу, як основного джерела прісної води для окупованого Росією Кримського півострову; збиття літака авіакомпанії “Малазійські авіалінії” рейсу МН17, внаслідок незакриття владою України повітряного простору над зоною бойових дій.

    Найсвіжіше

    Популярне