Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Заперечував російську державність: У Росії засудили чоловіка, який не погоджувався із розпадом Совєтського Союзу

    У Волгоградській області Російської Федерації 53-річного чоловіка засудили за заперечення розпаду Совєтського Союзу до 6 років позбавлення волі, розцінивши його дії як екстремізм, пише “Znak” з посиланням на місцевий підрозділ Слідчого комітету.

    Засуджений, ім’я якого Алєксандр Мордовскій, входив до складу забороненого в Росії екстремістського руху “громадяни СССР”.

    Слідство переконало суд, що Мордовскій, разом із спільниками, таємно залучав до злочинної діяльності нових учасників, серед яких поширювалась ідея заперечення Російської Федерації як держави, та її законів, які члени угруповання не визнають чинними. Поряд з цим, засуджений схиляв інших громадян РФ до протидії російським органам влади всіх рівнів. Відповідна агітація проводилась, у тому числі, з використанням мережі інтернет та шляхом розсилки заборонених матеріалів.

    Додатково повідомляється, що Алєксандра Мордовского затримали в листопаді 2020 року разом з двома спільниками. Під час обшуку у них були виявлені та вилучені бланки волевиявлення громадян, які відмовляються від громадянства РФ, та печатки.

    Таке рішення суду, як і факт заборони на території РФ організації “громадяни СССР”, викликає щире здивування, оскільки чинні представники влади самі часто-густо озвучують потужну ностальгію за Совєтським Союзом, що виходить далеко за межі сучасного міжнародного права і здорового ґлузду.

    Зокрема, 13 липня прессекретар Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков, відповідаючи на запитання кореспондента “Еха Москви” про порівняння кордонів Росії 1922 та 1991 років, заявив, що говорити про кордони Росії разом з темою територіальних здобутків інших республік СССР недоречно, оскільки Російська Федерація не виходила зі складу Совєтського Союзу.

    То за що ж насправді засудили Алєксандра Мордовского, і чи не є заява Пєскова “запереченням” російської державності? Ці питання, наразі, лишаються без відповіді.

    Принагідно нагадаємо, у Росії активно проводиться пропаганда відродження Совєтського Союзу. Зокрема, у березні цього року колишній президент СССР Міхаіл Горбачьов заявив, що референдум 30-річної давнини про збереження Союзу “був необхідним і справедливими”, а його розпад став “порушенням волі всього народу”.

    А вже у червні 2021 року спікер Державної Думи Російської Федерації Вячєслав Володін розповів про необхідність невідкладної оцінки розпаду Совєтського Союзу і назвати імена винних у цьому осіб.

    Чи свідчить така риторика російських представників влади про подальші наміри РФ проводити агресивну зовнішню політику, спрямовану на окупацію територій сусідніх держав? Дуже імовірно, що так.

    Найсвіжіше

    Популярне