Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    15 липня 1904 року помер Антон Чехов, чиї слова знищують кремлівську пропаганду про історичні землі Росії

    15 липня 1904 року помер класик світової літератури, лікар за фахом, один із найвідоміших драматургів світу, реформатор театру Антон Павлович Чехов. За 44 роки свого життя, Чехов 25 років віддав творчості, створивши понад 300 різноманітних творів (коротких гумористичних оповідань, серйозних повістей, п’єс), багато з яких стали класикою.

    Поряд з цим, мало кому відомо цікаві факти з життя драматурга та його вислови, які буквально знищують сучасну кремлівську пропаганду про те, що українці і росіяни є “одним народом”, а також про “історичні землі Росії”.

    По-перше, Антон Павлович за походженням був українцем, всупереч російській пропаганді, яка присвоїла собі чимало здобутків українського народу і називає Чехова російським письменником.

    Від народження він вільно говорив українською, а вже потім вивчив російську. У дитинстві часто грав у домашніх виставах, де постійно лунала українська мова та пісня. Тому в майбутніх його творах знаходять безліч українізмів, які сформувалися ще на підсвідомому рівні.

    Чехов обожнював подорожувати Україною. До переліку його вояжів увійшли безліч міст, містечок і сіл Харківської і Полтавської губернії, пізніше – Львів, Ялта, Гурзуф. Але Чехов мав не тільки задоволення там жити, але й гуртувати навколо себе коло української інтелігенції. Саме їм в листах він прямо писав, що за походженням і станом душі він українець.

    Найтісніші зв’язки він сформував з діячами українського театру – Марією Заньковецькою та Миколою Соловцовим. І хоча жодної книги рідною мовою у виконанні Чехова так і не вийшло, але так багато традицій, типажів, картин він змальовував з України.

    Усі його творіння, особливо “Вишневий сад” просто рясніють українськими типажами та символами. Тому Україна завжди знаходила відгомін у його словах та думках і залишилася його духовним пристанищем.

    Не зважаючи на те, що творив він російською мовою, Антон Павлович часто називав себе українцем.

    Зокрема 1902 року, під час бесіди на Білій дачі з Горьким та Лазаревським, він зізнався: “Я настоящий малоросс, я в детстве не говорил иначе, как по-малороссийски”.

    Однак, найбільш резонансною є автобіографія Чехова, за окремі вислови якої він міг би отримати у сучасній Росії вирок суду у вигляді кількох років позбавлення волі.

    “Я народився у мальовничому українському місті Таганрозі”, – писав письменник. І щоб усвідомити весь рівень “радикального екстремізму” у словах Чехова, нагадаємо: Таганрог – місто на території сучасної Ростовської області РФ.

    Одним простим висловом Антон Павлович знищив всі закиди про “історичні землі Росії”, та поставив під сумнів всю пропаганду, якою сучасний Кремль виправдовує окупацію українських земель, приховуючи злочини проти України фразами на кшталт “збір російських земель”.

    Втім, вся російська цензура замовчує всі перераховані нами факти, щоб рядові росіяни не мали доступу до правдивої інформації про класика світової літератури, який ніколи не називав себе росіянином. Особливо це актуально зараз, коли в медіа просторі РФ розкручується стаття Владіміра Путіна “про історичну єдність українців та росіян”, яка може луснути як мильна бульбашка від простих висловів Антона Чехова, що були сказані більш ніж сто років тому.

    Найсвіжіше

    Популярне