П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Господь закликає нас більше турбуватись про душу, аніж про тіло – митрополит Епіфаній

    Предстоятель Православної Церкви України у неділю 11 липня виголосив проповідь на тему слів Ісуса Христа, про пріоритети у житті християнина. Зокрема, що більше потрібно турбуватися про спасіння душі, ніж про земні речі.

    «Сама наша природа, пов’язана з матеріальним світом, спонукає нас перейматися повсякденними потребами, такими як їжа та пиття, одяг, відпочинок. То хіба Бог закликає зневажати ці потреби, відкидати їх? Ні, Господь не забороняє нам турбуватися про їжу, про одяг й інші наші потреби, але застерігає від того, щоби ми робили такі турботи сенсом життя. Тобто, якщо ми є справді християнами, якщо ми віримо в Бога, то Його, нашого Творця і Спасителя, ми маємо ставити на перше місце у житті», – сказав митрополит Епіфаній.

    Предстоятель ПЦУ зауважив, що ніхто не може жити, коли не подбає про їжу і пиття, бо коли людина не буде їсти й пити – то помре.

    «Але навіть саме задоволення цих потреб повинне підказувати нам і правильне ставлення до них. Хіба ми їмо весь час? Хіба ми п’ємо кожної миті? Якби ставалося так, то цей стан кожна розумна людина сприймала би як ненормальний, хворобливий, неправильний», – зауважив митрополит.

    «…ми їмо для того, щоби жити, але не живемо для того, щоби їсти. І якою би людина не була голодною – завжди є певна міра, після якої вона більше не бажатиме їжі та пиття, бо не здатна буде вмістити їх. Ось так самі ці потреби підказують нам, що вони не можуть бути метою та змістом нашого життя. Матеріальні речі, такі як житло, одяг, їжа та інше повинні служити людині, але не навпаки – поневолювати її».

    Предстоятель ПЦУ дав пораду, як не стати рабом речей: «Слід навчитися задовольнятися достатнім і ніколи не забувати про те, що Бог піклується про нас. Якщо ми спраглі, то кухоль холодної води втамує спрагу… Тож визначальною завжди є міра достатності. Досягнути того, щоби знати і відчувати її – не просто. Але Господь допомагає нам пізнати цю міру».

    Митрополит Епіфаній побажав усім вчитися задовольнятися достатнім, дотримуватися помірності, не віддавати душі своєї речам світу цього і не робитися їхнім рабом, але найперше шукати Царства Божого і правди його.

    «І якщо Бога будемо ставити на перше місце в нашому житті, якщо на Нього будемо покладатися, але також і самі не будемо лінивими і бездіяльними, зариваючи таланти свої в землю – то і в потребах наших щоденних не будемо залишені без допомоги, і як виконавці заповіданого Господом, успадкуємо життя вічне», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне