П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На вигоду скрєпам: Російська прокуратура пояснила, чому заклик “руйнувати храми” не є екстремізмом

    “Духовний фронт” інформував раніше, як до Генеральної прокуратури Російської Федерації та Центру протидії екстремізму (ЦПЕ) Головного управління Міністерства внутрішніх справ Краснодарського краю надійшов запит місцевого активіста, який забажав лишитись анонімним, з проханням перевірити на наявність розпалювання ненависті цитату “церкви і тюрми зрівняємо з землею” з пісні “Красная армія всєх сільнєй”.

    Мова йшла про музичний твір, який було написано у часи громадянської війни композитором Самуїлом Покрассом та поетом Павлом Горінштейном (псевдонім Грігор’єв). У пісні містяться слова (російською мовою): “Мы раздуваем пожар мировой, Церкви и тюрьмы сравняем с землёй!”.

    Не зважаючи на практично прямий заклик до руйнування релігійних об’єктів, російські правоохоронці не побачили у рядках пісні проявів екстремізму, чим викликали обурення автора звернення та інших росіян.

    А вже 29 червня 2021 року стало відомо, що активіст отримав відповідь від прокуратури Краснодарського краю, у якому зазначалось, що фразу “церкви і тюрми зрівняємо з землею” не можливо перевірити на екстремізм, оскільки твір було написано в інший культурно-історичний період.

    Про це пише “Credo press” з посиланням на “Кавказ.Реалии”.

    “Тексти, що не відносяться до сучасної ситуації і створені в інший культурно-історичний період, експертній оцінці не підлягають і не можуть бути об’єктом лінгвістичного дослідження”, – йдеться у відповіді, підписаною виконувачем обов’язків старшого помічника прокурора Краснодарського краю Бєріжніцкім.

    Автор звернення до правоохоронних структур Росії назвав отриману відповідь формальністю.

    У публікації, також нагадують, що, не зважаючи на “інший культурно-історичний період”, до діючого переліку екстремістських матеріалів включено: мемуари Беніто Мусоліні за 1942-43 роки, антисемітська книга Генрі Форда “Міжнародне єврейство”, датована 1920 роком, стаття Рафаеля Лемкіна “Радянський геноцид в Україні” від 1953 року та лозунг середини XIX століття “Росія для росіян!”.

    Поряд з тим, російська прокуратура, як і будь-яка інша державна структура, демонструють прискіпливу вибірковість у питанні дослідження екстремізму, визнаючи останнім лише ті твори, вислови чи організації, які вважаються Кремлем загрозою для чинного путінського режиму.

    Найсвіжіше

    Популярне