Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Щиро Ваш. Євген Коновалець»: У Києві відкрили виставку, присвячену легендарній постаті

    У Національному музеї історії України відкрилась виставка “Щиро Ваш. Євген Коновалець”. Експозиція присвячена 130-й річниці від дня народження однієї з найбільш загадкових та найвизначніших постатей в історії України ХХ століття – легендарного командувача Корпусу Січових Стрільців.

    Про це пише “Українська літературна газета” з посиланням на “Історичну правду”.

    Командант Української Військової Організації, голова Організації Українських Націоналістів та командир найбоєздатнішого підрозділу Армії Української Народної Республіки – Корпусу Січових Стрільців – Євген Коновалець прожив роки, сповнені боротьби, небезпек, ризику і таємниць.

    Виставка пропонує увазі відвідувачів матеріали фондових зібрань Національного музею історії України та Фундації імені Олега Ольжича. Тут можна зустріти документи та особисті речі Євгена Коновальця, рукописи його творів, речі з родинного архіву, листи батьків до Євгена Коновальця, паспорт, виданий йому незалежною Литвою та багато іншого.

    Світлина від Національний музей історії України.
    Фото: Фейсбук / Національний музей історії України

    Окремий розділ експозиції показує артефакти, пов’язані зі здійсненим спецгрупою Наркому внутрішніх справ терористичним актом, жертвою якого став Євген Коновалець.

    Серед експонатів – адресована Коновальцю телеграма терориста-співробітника НКВС Павла Судоплатова, який діяв під псевдо “Валюх” і був безпосереднім виконавцем замаху на лідера українських націоналістів.

    Також, до огляду представлено годинник, який був на руці лідера ОУН у час його загибелі, ручка та портсигар Євгена Коновальця, його посмертна маска, документи та світлини, пов’язані із похороном лідера ОУН у травні 1938 року в Роттердамі (Нідерланди).

    Світлина від Національний музей історії України.
    Фото: Фейсбук / Національний музей історії України

    Під час урочистого відкриття виставки, заступник генерального директора з наукової та фондової роботи Національного музею історії України Богдан Патриляк підкреслив, що постать Євгена Коновальця поєднує братні народи – український та литовський.

    “Уже тоді представники політичної еліти двох народів усвідомлювали, що треба спільними силами вести боротьбу за свою незалежність”, – зауважив він.

    Своєю чергою, куратор виставки Олександр Кучерук наголосив на тому, що на виставці представлені лише оригінальні речі, копій тут немає. При цьому, більшість з цих предметів широка аудиторія ніколи раніше не бачила, а про деякі з них до недавнього часу не знали навіть дослідники.

    Повідомляється, що виставка триватиме до 14 жовтня 2021 року.

    Найсвіжіше

    Популярне