Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Посли США та ЄС відвідали Сербського патріарха Порфірія

    Патріарх Сербської Православної Церкви Порфірій (Періч) разом з єпископами Сербської ПЦ прийняли спеціального представника ЄС у діалозі між Белградом Мирослава Лайчака та спеціального посла США у справах Західних Балкан Метью Палмера. Зустріч відбулась у патріаршому домі у Белграді 4 червня 2021 року.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com.

    Під час тривалої та відкритої дискусії представники ЄС та США поінформували патріарха та єпископів про діяльність, яку вони проводять у діалозі між представниками Белграда та Приштини. Вони підкреслили, що займаються розв’язанням проблем на нижчому рівні муніципалітету, таких як питання земельної власності монастиря Високі Дечани; свобода пересування та інші життєво важливі питання для повсякденного життя Сербської православної церкви та її народу в Косово і Метохії.

    Патріарх Порфірій та єпископи подякували представникам ЄС та США за їх участь, яка може значно полегшити життя духовенства, чернецтва та сербського православного народу в Косово та Метохії.

    «Будучи християнами, ми бачимо кожну людину як свого брата та ближнього і тому завжди готові до діалогу. Для нас Косово і Метохія, Республіка Сербська та Чорногорія мають життєво важливе значення», – сказав Сербський патріарх, додавши, що невідомо, що уряд в Приштині по суті не зацікавлений у діалозі, що добре видно з їх роботи з проблемами Монастиря Високі Дечани.

    Представники Сербської православної церкви заявили, що будуть підтримувати діалог, але лише за умови, що він жодним чином не буде загрожувати або ставити під сумнів інтереси Сербської Церкви, сербського народу та держави Сербія.

    Патріарх Порфірій висловив свою позицію, що через діалог ми повинні прагнути до європейського рішення, яке відповідає духу Європейського Союзу, де кордони стають м’якшими та менш важливими. Сербські єпископи підкреслили свою стурбованість поведінкою влади Приштини щодо Сербської православної церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне