Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Румунської ПЦ назвав три причини, щоб канонізувати князя Михаїла Хороброго

    Благочестя принца Михайла Хороброго, підтримка, яку він надавав румунському православ’ю, і героїчні подвиги, якими він захистив європейське християнство, є причинами його можливої ​​канонізації, сказав митрополит Тарговістської архиєпархії Ніфон після служби вшанування пам’яті князя в минулий четвер, на 420 році від його трагічної смерті.

    Богослужіння відбулося в монастирі Деалу. Єрарх нагадував про справи цього першого об’єднавця румунів, наголошуючи, що йому вдалося відвернути Османську імперію та дати надію всім християнам на Сході, передає orthodoxtimes.com.

    «Його духовне життя…, великий внесок у підтримку пастирської місії нашої Церкви, а також у захист християнства та Європи в темні часи, виправдовують процес канонізації для воєводи Михайла Хороброго», – сказав митрополит Ніфон.

    Митрополит пояснив, як князь Михаїл суттєво підтримував місію румунського православ’я: «Він постійно допомагав румунам із Трансільванії, надаючи православним священникам той самий статус, яким користувалися клірики інших конфесій… заснував численні церкви та монастирі, серед яких митрополичий комплекс у місті Алба-Юлія, монастир принца Міхая у Бухаресті, церкви в містах Окна-Сібіулуй та Тиргу-Муреш, а також церква монастиря Рамеші».

    Також митрополит Ніфон презентував книги, присвячені князю.

    Довідково: Михайло Хоробрий або Міхай Витязь — господар Волощини (1593–1601 роки). Посівши престол у 1594 і спираючись на підтримку українських козаків, Михайло розпочав війну проти османської влади на Волощині, у Молдові та Трансільванії. У 1595 році розгромив османські війська в битві під Келугерені (між Джурджу і Бухарестом). Успішна боротьба Михайла проти Османської імперії була значною мірою зумовлена розгромом козацькими полками на чолі з Северином Наливайком союзників османів — татар під час походів на Молдову (літо 1594 і весна 1595 року).

    У 1600 році Михайло Хоробрий об’єднав Волощину і Молдову в єдину державу. Здійснював рішучі заходи, спрямовані на зміцнення центральної влади. Убитий під час заколоту бояр, які виступили проти його централізаторської політики. Створена Михайлом держава розпалась і її частини знову потрапили під владу Османської імперії.

    Найсвіжіше

    Популярне