Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Верховна Рада ухвалила у першому читанні закон про капеланство

    Верховна Рада України прийняла у першому читанні закон про капеланство (№4626).

    Про це повідомив депутат ВРУ, ветеран АТО Роман Костенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

    «299 за! Рада прийняла за основу ініційований мною проект Закону «Про службу військового капеланства» №4626!», – написав Костенко.

    «Хоча цей законопроект і не про війну, однак він про людей і для людей, які на війні. Тому, я вдячний колегам за теплі слова на підтримку законопроекту та відповідну позицію під час голосування. Працюємо далі», – підсумував він.

    Проєкт закону передбачає створення Служби військового капеланства та визначає її структуру, підпорядкування і загальну чисельність.

    Закон впроваджує в законодавстві України поняття Служби військового капеланства, її структуру, підпорядкування та загальну чисельність. Закріплюється статус військових капеланів як військовослужбовців, що надає їм відповідні соціальні гарантії та встановлюються вимоги до осіб, які можуть бути військовими капеланами.

    Закон дає визначення поняттям «духовно-релігійні потреби», «задоволення духовно-релігійних потреб», «душпастирська опіка», «консультування командування з духовно-релігійних питань» та іншим поняттям.

    При цьому прийнятий Закон чітко розмежовує діяльність церкви і держави та визначає принципи, на яких здійснюється діяльність Служби військового капеланства. У законі прописані функціональні обов’язки військового капелана як військового.

    З метою належної організації задоволення духовно-релігійних потреб особового складу Збройних Силах України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань Законом перебачено запровадження відповідних квот конфесійного представництва відповідно до потреб особового складу з урахуванням поліконфесійності нашої держави.

    Крім того, з метою забезпечення міжконфесійної злагоди та порозуміння у сфері організації заходів задоволення духовно-релігійних потреб військовослужбовців і членів їх сімей законом передбачається створення як дорадчих органів Міжконфесійних рад з питань військового капеланства при Міністерстві оборони України та Міністерстві внутрішніх справ України.

    Найсвіжіше

    Популярне