Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    18 травня в Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

    У вівторок, 18 травня, виповнюється 77 років від початку депортації совєтським режимом кримських татар з Криму. Цього дня в Україні та у всьому світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу, пише “Крим.Реалії”.

    З нагоди пам’ятної дати, у “Кримському домі”, що у Києві, відбудуться пам’ятні заходи, а “Кримськотатарський Ресурсний Центр” ініціював інформаційну кампанію під назвою “Ні геноциду!”.

    У тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму місцеві кримські татари почали вшановувати пам’ять постраждалих від депортації ще напередодні. Кримськотатарська молодь традиційно провела підйом на гору Чатир-Даг, щоб вшанувати пам’ять предків, які загинули під час депортації і за весь час, поки кримськотатарський народ не міг повернутися на історичну батьківщину до Криму.

    Фото: Крим.Реалії

    При цьому, “Крим.Реалії” інформує, що частині активістів довелось підніматись у гору іншим не традиційним маршрутом, оскільки сходження не було погоджене з російськими окупантами.

    Учасники сходження здійснили на вершині гори намаз
    Фото: Крим.Реалії

    Зрозуміло, що пам’ятна дата не лишилась непоміченою російською окупаційною адміністрацією, яка завчасно почала надсилати офіційні застереження місцевим активістами.

    Зокрема, кримськотатарський громадський діяч Заїр Смедля повідомив про отримання застереження напередодні Дня річниці геноциду кримськотатарського народу. Копію документа Смедля оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

    Немає опису світлини.
    Зображення: Zair Smedlya / Фейсбук

    У документі, підписаному російським окупаційним прокурором, повідомляється про “неприпустимість порушення закону” в частині організації мітингів та акцій 18 травня.

    Раніше “Крим.Реалії” повідомляло, що в Судаку аналогічне попередження співробітники російської окупаційної поліції вручили кримськотатарському активісту Сейтосману Каралієву.​

    Найсвіжіше

    Популярне