П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Росія знову внесена до списку країн, де систематично порушується право на свободу віросповідання

    Державна комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) оприлюднила черговий щорічний звіт про стан свободи совісті та віросповідання у світі.

    Інформаційно-аналітичний центр “Сова” посилаючись на документ інформує, що Росія в черговий раз була внесена до переліку країни, у яких стан цих свобод “викликає особливу стурбованість”.

    У повідомленні йдеться, що разом з Росією до списку потрапили ще 13 держав: Індія, Сирія, В’єтнам, М’янма, Китай, Еритрея, Іран, Нігерія, Північна Корея, Пакистан, Саудівська Аравія, Таджикистан і Туркменістан.

    Серед причин включення Росії до вказаного переліку названо “систематичні, триваючі та кричущі порушення релігійної свободи”. При цьому, автори документу підкреслюють, що у 2020 році ситуація лише погіршилась. У звіті підкреслюють посилення переслідування релігійних меншин та мусульман.

    У Комісії зауважили, що мусульмани зазнають найбільших утисків на території тимчасово окупованого Росією Криму та на Північному Кавказі, при цьому, російські правоохоронці піддають неправомірним переслідуванням, зокрема, послідовників Саіда Нурсі.

    За підрахунком авторів звіту, Росія посідає третє місце у світі за кількістю кримінальних справ з “богохульство” після Пакистану та Ірану, і лідирує у світі за кількістю справ пов’язаних з переслідуванням за образу почуттів віруючих в соцмережах.

    На підставі викладеної інформації, USCIRF рекомендує владі США запровадити санкції у відношенні російських урядових відомств та окремих чиновників, які визнані відповідальними за порушення релігійних свобод. Серед запропонованих обмежень називаються блокування рахунків та заборона в’їзу на територію США.

    Найсвіжіше

    Популярне