Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Греції змістили у часі Великоднє богослужіння через комендантську годину

    Цьогорічна Пасхальна утреня почнеться в Греції на дві години раніше традиційного часу: 1 травня о 22:00 за місцевим часом.

    Уряд і Грецька православна церква досягли домовленості про те, що святкова служба на Великдень відбудеться двома годинами раніше, о 22.00. Все робиться для того, щоб організувати Воскресну Літургію за участю людей просто неба, не продовжуючи при цьому комендантських годин, введених через пандемію коронавірусу, повідомляє Credo.press із посиланням на грецькі ЗМІ.

    Синод Грецької церкви пропонує в листі міністерства освіти і у справах релігій збільшити максимальну кількість людей всередині храмів на Великдень – з розрахунку одна людина на 15 м2 в церкві. Уряд Греції дозволяє присутність однієї людини на 20 м2 в приміщенні.

    Синод обґрунтовує свою пропозицію тим, що висота храмів і хороша погода на Великдень забезпечать дуже хорошу вентиляцію храмів. Також, вже багато людей похилого віку в Греції, пройшли вакцинацію. Водночас, Синод просить уряд дозволити вірянам перебувати на площах біля храмів, щоб не допускати скупчення людей. Найближчими днями будуть остаточно узгоджені рішення щодо режиму руху громадян разом з розкладом церковних служб, – відзначає газета.

    За даними видання, комендантська година буде скороченою перед Страсним тижнем.

    “При цьому, звичайно, служби почнуться раніше, і раніше прозвучить “Христос Воскрес”. Таке відбувається в багатьох селах нашої країни, оскільки священникам доводиться переходити з села в село для здійснення богослужіння Воскресіння Христового”, — пояснюють в грецькому виданні.

    Водночас один із митрополитів Елладської Церкви Амвросій вже виступив проти такого перенесення богослужіння. Він звернувся до архієпископа Афінського і всієї Еллади Єроніма з приводу рішення про перенесення початку святкування Пасхи в Греції на дві години.

    Єрарх заявив, що своїм рішенням щодо часу проведення великодньої літургії члени Синоду 164-го синодального періоду “порушують канонічний церковний порядок”.

    Митрополит підкреслив, що великодні служби повинні розпочатися не о 22:00, як зараз планується, а о 12 годині ночі.

    Найсвіжіше

    Популярне