Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Гріх є хворобою нашої природи, викривленням її нормального, природного стану, – предстоятель ПЦУ

    Влада гріха та рабство смерті переможені жертвою Спасителя, проте для кожного з нас особисто належить пройти шлях очищення, оновлення і освячення. Щоби спасіння, звершене Богом для людини, мало плоди в нас самих. Гріх не є нормальним станом людини, а хворобою.

    Про це 19 квітня сказав на проповіді предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній.

    «Якщо хтось з нас не відчуває небезпеки гріха, примножує злі вчинки, залишається душею не чутливим і закам’янілим у серці – то для боротьби з таким станом необхідно частіше нагадувати про Боже правосуддя для грішників, про вічні страждання для осуджених за злодіяння», – сказав митрополит Епіфаній.

    Він нагадав, що гріх є хворобою нашої природи, викривленням її нормального, природного стану. А тому, як і кожна хвороба, потребує ліків та лікування, відповідних до стану хворого.

    «Бо коли хворий не бажає визнавати дійсність загрози своєму життю, через лінивство, нерозумність чи якусь іншу причину відкидає потребу в лікуванні – тоді досвідчений лікар всіляко намагається показати згубність наслідків захворювання. Вказуючи на симптоми та розвиток хвороби лікар попереджає, які страждання вона принесе у майбутньому і як може спричинити навіть смерть. І тоді хворий, щоби не зазнати гіршого, сам себе спонукає до лікування. Але буває і так, що людина добре розуміє складність власного захворювання, відчуває страждання від нього, і тому впадає у відчай. У таких випадках досвідчений лікар вказуватиме на обнадійливі можливості, які дає лікування, буде підбадьорювати хворого, звертаючи увагу на ознаки поліпшення стану здоров’я», – сказав під час проповіді предстоятель Помісної Української Церкви.

    «Отак і Церква, як любляча мати, дає нам всі засоби і можливості для вилікування від гріха. Бо вона і закликає всякого грішника усвідомити глибину та смертельну небезпеку пороків і пристрастей, вона ж і обнадіює свідченням про Боже милосердя і допомогу тим, хто бажає виправитися і очиститися», – сказав митрополит Київський і всієї України.

    За словами митрополита Епіфанія, Богослужіння і спогади, яким присвячений цей тиждень Великого посту, спонукають нас як замислитися над безліччю гріхів своїх, їхньою небезпекою та згубними наслідками, так і усвідомити, що у боротьбі з гріхом ми не полишені на самоті, не відкинуті й не забуті.

    «Плачем за гріхи свої та радістю від усвідомлення Божого милосердя і любові, як птах з допомогою двох крил, ми маємо підніматися від тимчасового і суєтного життя віку цього – до оновлення і освячення, які подаються нам для осягнення блаженної вічності», – підкреслив він.

    «Тож як преподобна Марія Єгипетська будемо оплакувати свої гріхи, і як вона – заради нашого щирого покаяння і милості Божої отримаємо прощення і очищення. І як Пречиста Діва Марія, Матір Божа, будемо прославляти Господа, Який зглянувся на наші сльозі, на наше смирення – і Який відкриває нам спасіння та блаженну вічність», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне