Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Кремль пустив в хід “таран РПЦвУ”: Звинуватили ЗСУ в обстрілі Іверського монастиря у Донецьку

    На тлі зростання концентрації російських збройних формувань на кордоні з Україною та в окупованому Криму посилюється активність і російської пропаганди. А її головним тараном стає РПЦ в Україні. І ось маємо перший результат цього симбіозу: Збройні Сили України “обстріляли Донецький Іверський монастир”.

    Фейки, що провалилися

    “Духовний фронт” вже писав про відео, нібито відзняте мешканцем Донецька, який зобразив обстріл передмістя, звичайно ж, “карателями” ЗСУ. А також про побутову загибель мешканця Донецьку, яку роспропаганда намагалася видати за “жертву обстрілу ЗСУ”. Обидва повідомлення не мали нічого спільного з істиною і того дня роспропаганді не вдалось забезпечити потрібний Кремлю інформаційний фон.

    Тоді у Москві прийняли рішення відрядити до тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей ключових військових експертів-пропагандистів.

    Десант “кривавих журналістів”

    Активність російських “експертів” не лишилась поза увагою українських аналітиків, які заздалегідь почали попереджати про імовірні сценарії розвитку подій в інформаційному полі. Зокрема, воєнно-політичний оглядач Олександр Коваленко 11 квітня цього року написав наступне.

    “Вчора зранку публікуючи матеріал “Пропагандистський десант: навіщо на Донбас з’їжджаються російські “криваві” журналісти, я і не думав, що в найкращих традиціях Фройда та Юнга російські пропагандисти себе проявлять. Я згадував російського пропагандиста Юрія Котєнка, який під час конфлікту в Нагірному Карабаху у 2020 році особисто брав участь в провокації по обстрілу церкви в Шуші. Ця провокація створювалась для того, щоб конфлікту надати релігійного фактору і аналогічний сценарій може бути розіграний на Донбасі”, – написав він на власній сторінці у Фейсбук.

    Аналітик Олексій Копитко написав у соцмережі схожий прогноз.

    “Що буде відбуватись в інформаційному просторі найближчі дні-тижні. Побився з товаришем об заклад. Я поставив на “розіп’ятого священника в трусіках”, товариш – на “розіп’ятого громадянина Росії”. Кремль працює на дегуманізацію не лише України як держави, а й українців в цілому.

    На Донбас перекинуті головні медійні провокатори – спіробітники ГРУ ГШ РФ, які у якості “воєнкорів” забезпечують правильне висвітлення російської інтервенції. Восени всі вони працювали в Нагірному Карабаху з боку Вірменії і генерували фейки. Тепер вони в Донецьку.

    Кремлю немає сенсу грати в ескалацію без внутрішньої дестабілізації в Україні. Якщо Росія принесе в жертву кількох володільців своїх паспортів на Донбасі, це не призведе потрібного враження. Тому їм потрібна інша історія. Я думаю – це історія з “розіп’ятим священником. Якщо напередодні Пасхи з представником російської церкви в Україні трапиться щось нехороше, дискурси релігійної війни та “боротьби з нацизмом” одномоментно зійдуться у найвищій точці”, – підкреслив Олексій Копитько.

    Монастир, обстріляний фотографіями 2014-2015 років

    І ось у п’ятницю 16 квітня “класика” діяльності “воєнкорів” ГРУ ГШ РФ почала проявлятись у повній мірі.

    Телеграм-канал “Wargonzo”, який є ресурсом вказаної російської спецслужби, оприлюднив терміновий “сенсаційний” матеріал: “Збройні сили України обстріляли Донецький Іверський монастир, що поруч з Донецьким аеропортом”. Протягом лічених хвилин новину розігнали російські ЗМІ, зокрема “Московскій комсомолєц” та канал російського православного олігарха Константіна Малофєєва “Царьград”, підкріпивши її фотографіями 2014-2015 років.

    Не оминув увагою “сенсацію” відомий читачам антиукраїнський пропагандист, фігурант “Миротворця” Алєксандр Бориславскій (він же Кишко, він же “Вознєсєнскій”, він же “Пасічнік”), який оприлюднив емоційний пост на власному Телеграм-каналі.

    Та оскільки про такі маневри суспільство було заздалегідь попереджене, то є сподівання, що і ці фейки не досягнуть поставленої у Кремлі мети. А громадянам України можна порадити те, що вже раніше порадив аналітик Олексій Копитко: “холоднокровність та впевненість українців у власних силах є найкращим способом не допустити великої війни”.

    Найсвіжіше

    Популярне