Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Фейки від російських пропагандистів: ЗСУ “обстрілюють” передмістя Донецька і “вбили” чоловіка

    Після того як весь пул російських “кривавих” пропагандистів зібрався в Донецьку, цілком варто очікувати початку провокацій, які імітували б наступ і обстріли ЗСУ мирного населення “незалежного Донбасу”. І, почалося.

    Вчора було опубліковано відео, нібито зроблене мешканцем Донецька, який зобразив обстріл передмістя, звичайно ж, “карателями” ЗСУ. Відео, яке зумовило відразу цілу низку питань, а саме:

    – Дуже вдало розмістився оператор, буквально по прямій знімав обстріл зони “зелених насаджень” з захопленням в кадрі зупинки мікроавтобусів, щоб показати, що обстрілюється саме передмістя Донецька. Треба ж, як пощастило оператору з його позицією!

    – Але, не дивлячись на відмінний вид “прямою наводкою” оператор не зміг нормально зняти, перевернувши телефон не традиційно, як багато хто робить, не горизонтально, а вертикально, а під кутом 45 °. Чому все відео знято саме в такий нетрадиційній формі? Явно не тому, що його автор це підростаючий Террі Гілліам, а тому, що при такому спотворенні складніше визначити напрямок прильоту.

    Очевидно, що відео з обстрілом передмістя Донецька “карателями” ЗСУ носить постановочний характер, особливо з урахуванням того, що його поширювали пропагандисти з знайомого нам пулу.

    А сьогодні, російські пропагандисти нас “порадували” історією про те, що “карателі” ЗСУ обстріляли житловий будинок за адресою Новоросійська, 15, в результаті чого загинув чоловік 1962 року.

    Для початку, розберемося, де знаходиться цей будинок. Це північна частина Донецька, на схід від Спартака і до лінії фронту близько 3,3 км.

    Тепер про місце загибелі громадянина 1962 року народження. Окупаційні ЗМІ надали не тільки фото кімнати, де загинув чоловік і його тіло, але і будинку. І ось що дивно, на будинку, хоч і в жахливому стані, немає слідів попадання боєприпасів. У кімнаті, де загинув чоловік, а це була кухня, теж немає слідів від розривів і лише є розбите вікно виходу на балкон. Виходить снайпер? Але, про якого снайпера на відстані 3,3 км по пересіченій і з щільною забудовою місцевості може йти мова?

    Деякий час потому російський пропагандист Алєксандр Коц публікує фото осколків, нібито знайдених на місці інциденту і нібито належать 122-мм артилерійського снаряду. Єдине, що незрозуміло: ці осколки вони встигли витягнути з самого убитого або зібрали по місцевості?

    Але найголовніше, де сліди від воронки? Адже по стану кухні з тілом видно, що 122-мм боєприпас в неї не залітав. Отже, людину, по ідеї, повинно було вбити осколком. Але, повторюю питання, де місце прильоту? Адже, по ідеї, воно повинно бути прямо у дворі будинку. До того ж, загальне фото будинку показує, що вікно розбите тільки в квартирі загиблого, в той час як його балкон, балкони сусідів, вікна сусідів і фасад в цілому не містить слідів від осколків.

    Фактично, з того, що показали самі ж пропагандисти, жодного обстрілу будинку не було. Гнітючий вигляд фасаду – наслідок безгосподарності окупантів і відсутність комунального обслуговування в місті як такого, але без будь-яких слідів від обстрілу і осколків. А повне ігнорування “журналістами” місця прильоту, а саме – воронки, говорить про те, що зі звичайної битовуху, в ході якої і було розбите скло, намагаються білими нитками зшити черговий фейк про обстріли “карателями” Донецька.

    Як завжди, російські пропагандисти самі ж підтверджують свою некомпетентність. Але, радує в цій історії хоча б те, що для їх “роботи”, вони поки не отримали від вищого керівництва добро на залп по житловому будинку пакету РСЗВ.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне