Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ вважають, що втручатись в церковні справи України може лише Моспатріархат

    Втручатись у церковні справи, що стосуються православ’я на території Української держави, може лише московський патріархат, а не Вселенський Патріархат.

    Таку думку висловив відомий священнослужитель РПЦву, переможець «Голосу країни», отець Олександр Клименко, відповідаючи на питання журналіста Української правди, чи він вважає, що втручатись у церковні справи України може лише Російська православна церква.

    «За канонами на той момент – так, і на цей момент – так. Насправді не те, що втрутитися… Наш томос був виданий патріархом Олексієм на початку 90-х років і він містить ширші права самостійності нашої церкви, аніж той документ, який був виданий ПЦУ», – сказав Клименко.

    (У 1990 році Синод РПЦ надав Київській митрополії статус самоврядної церкви з правами широкої автономії. Такого статусу немає жодна автокефальна церква. Те рішення закріплювало УПЦ МП як складову частину РПЦ. Наприклад, УПЦ МП не може самостійно обрати предстоятеля без благословення Московського Патріархата, а митрополит Київський є лише одним із членів Синоду РПЦ. Всі рішення Архієрейських і Помісних соборів РПЦ є обов’язковими для РПЦвУ. Томос про автокефалію для ПЦУ не передбачає якогось підпорядкування цієї церкви Константинополю, а надає статус повноцінної автокефалії – ред).

    Клірик РПЦвУ навіть згадав про Філарета, де той говорив, що Томос «не такий». «Про це неодноразово, до речі, нам говорив навіть наш опонент, патріарх у лапках для нас, Філарет…»

    (Патріарх Філарет був активним учасником об’єднавчого процесу і створення ПЦУ у 2018 році. Однак після обрання предстоятелем ПЦУ митрополита Епіфанія, Філарет втратив одноосібний вплив на рішення церкви і в знак протесту оголосив про “відновлення Київського патріархату”. Після цього його риторика щодо томосу різко змінилась і почала звучати в унісон з РПЦвУ – ред.).

    За словами священнослужителя моспатріархату їхня церква має більше незалежності від Москви, а ПЦУ, нібито підпорядкована Константинопольській Церкві.

    «А всі кажуть, що у нас там прямо таки залежні від Москви! Так, чому ж ви не кажете, що ви залежні від Константинополя? Хоча ми маємо набагато більше прав. Через Московський патріархат ми провадимо свої зовнішні відносини з іншими церквами, і ще отримуємо звідти миро. В усьому іншому – абсолютно самостійна церква».

    (ПЦУ занесена в диптих поміж інших 14 автокефальних церков. І має такі ж автокефальні права як і вони. Найвищий орган управління знаходиться в самій ПЦУ, на території України, – Помісний собор. В той час як РПЦвУ не занесена в диптих і має над собою вищу владу в Москві – Помісний і Архієрейські собори РПЦ.)

    «Пам’ятаєте ці телевізійні моменти: «Купив свічку в МП – віддав гроші на кулю»? Мені ці речі дуже дивні… Ні один священник нашої церкви ні копійки не передає на Москву», – запевнив отець РПЦвУ Олександр Клименко.

    (На початку 2018 року священник, що їхав в орендованому Києво-Печерською лаврою вагоні поїзду “Київ-Москва”, намагався незаконно вивезти до Росії 65 тисяч доларів – УП).

    Найсвіжіше

    Популярне