Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    СБУ розслідує участь Віктора Медведчука та його організації “Український вибір” в окупації Криму Російською Федерацією

    Співробітники слідчих підрозділів Служби безпеки України продовжують досудове розслідування щодо дій представників громадської організації “Український Вибір”, засновником та керівником якої є кум Владіміра Путіна, народний депутат України Віктор Медведчук.

    Організація обґрунтовано підозрюється у сприянні у 2014 році проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово окупованих Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та місті Севастополі.

    Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті відомства.

    Правоохоронці встановили, що учасники ГО “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір”, під час окупації півострову та у подальшому, активно підтримували органи російської окупаційної адміністрації. Вони стали і представниками незаконних виборчих комісій та дільниць, і брали участь у діяльності незаконного збройного формування “Самооборона Криму”.

    Учасники вказаного НЗФ, поряд з іншим, здійснювали незаконне переслідування українських активістів, захоплення адміністративних будівель органів влади України.

    Заслуговує на увагу той факт, що організатори ГО імітували ліквідацію 210 осередків, які знаходились на півострові. Проте жодних офіційних документів до Мінюсту України подано не було. Організація фактично продовжувала проводити у Криму діяльність на шкоду державній безпеці України.

    Лише у 2017 році припинення діяльності осередків “Українського вибору” у Криму було оформлено згідно з чинним українським законодавством.

    За версією слідства, ці факти можуть свідчити про створення уявної непричетності керівництва ГО “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір – Право народу” до протиправної діяльності її осередків на території АР Крим.

    Повідомляється, що під час досудового розслідування слідчі СБУ отримали беззаперечні докази, що керівництво і представники ГО брали участь в організації та проведенні незаконного референдуму і незаконних виборів на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя. За попередньою версією слідства, вони також причетні до вчинення інших злочинних дій.

    Триває досудове слідство.

    Нагадаємо, сьогодні, 25 березня, у нашій державі відзначається національне професійне свято – День Служби безпеки України. Українській спецслужбі виповнилось 29 років.

    Найсвіжіше

    Популярне