Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ впевнені у безперспективності відновлення судової справи за Томос

    Архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував відновлення «відновлення судової справи за Томос» проти експрезидента України Петра Порошенка «за розпалювання міжконфесійної ворожнечі» за позовом юристки ліквідованого «УПЦ КП» Неоніли Ткаченко.

    Речник ПЦУ впевнений, що цей судовий позов як і півсотні інших не має ніякої перспективи.

    «Жодних юридичних перспектив ця справа не має – як і всі понад півсотні позовів, які за цей час напродукувала Пушкінська проти ПЦУ. Але тим, хто стоїть за цим рішенням, потрібен привід, щоби «робити шум»», – написав архієпископ Євстратій (Зоря) у Фейсбуці.

    Він звернув увагу, що відкрив судову справу «за Томос» суддя, якого за президенства Януковича перевели із Донецька в Київ і він відомий тим, що притягував до відповідальності учасників Євромайдану.

    «У 2008 році Віталія Циктіча призначили у Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області в межах п’ятирічного строку. За президентства Януковича, а саме в 2012-му, Віталія Михайловича перевели Указом Президента у Шевченківський районний суд Києва. Також на п’ять років. Згодом Верховна Рада переобрала його на необмежений термін. Суддя відомий тим, що притягував до відповідальності учасників масових акцій протесту в часи Євромайдану».

    «Попри подібні рішення, Віталій Миколайович у своїх деклараціях доброчесності поставив мітку «підтверджую» біля пунктів 17 та 19 про те, що: він не ухвалював рішення, які передбачені Законом “Про відновлення довіри до судової системи в Україні”; до нього не застосовуються заборони, передбачені Законом «Про очищення влади. Однак це, м’яко кажучи, неправда. Він ухвалював указані рішення і підпадає під заборони, передбачені ЗУ «Про очищення влади». Тобто він мав би бути люстрований із забороною на 10 років обіймати будь-яку посаду в державному органі».

    «Протягом цього часу суддя декларував переважно власну суддівську винагороду, яку ділить з дружиною Надією Циктіч. Вона є громадянкою Росії та у 2017 році отримала виплат від Пенсійного фонду РФ на 92 813 грн. У 2018 виплати в Росії підвищили і за підсумками року дружина судді отримала аж на 1 310 більше, тобто 94 123 грн».

    Нагадаємо проти експрезидента України Петра Порошенка, ексміністра культури України Євгена Нищука та предстоятеля ПЦУ Митрополита Епіфанія відкрили судову справу «за розпалювання міжконфесійної ворожнечі» за позовом юристки ліквідованого «УПЦ КП» Ніоніли Ткаченко, яка повідомила про це 23 березня.

    Варто зазначити, що справа відновлення якої добивається юристка «УПЦ КП» Неоніла Ткаченко була закрита минулого року. У липні 2020 року ДБР заявило, що не вважає Томос таким, що розпалює релігійну ворожнечу в Україні і не будуть займатися питаннями, пов’язаними з наданням українській церкві Томосу.

    Як бачимо, проросійські сили працюють разом, щоб знищити ПЦУ, та чинити тиск на колишнього президента України, через його працю на шляху до отримання Томосу. Велику роль у цій грі відіграє ліквідований особисто за підписом Філарета «Київський патріархат». Його намагаються виставити, як «гониму церкву» за сценарієм гонінь в РПЦвУ. 

    Раніше до такої гри вже підключали екскомбата Айдару Сергія Мельничука, Михайла Добкіна та наркоманів. Не отримавши ніяких результатів в цю справу вмішали ще більше скомпрометованого екснардепа Ігоря Мосійчка та проросійські медіа. Мосійчук почав вимагати «новий Томос» від Вселенського патріарха.

    Нещодавно колишній народний депутат України Ігор Мосійчук на своїй сторінці у соцмережі Facebook опублікував пост із вимогою Його Всесвятості надати «Новий Томос» під час свого візиту на День незалежності. Цей допис усіляко тиражують проросійські ресурси.

    Нагадаємо, 18 червня 2020 року, п’ятий президент України Петро Порошенко біля Печерського райсуду Києва заявив, що йому інкримінують розпалювання міжрелігійної ворожнечі через отримання Томосу. Він також сказав, що вважатиме за найбільшу нагороду відсидіти за Томос. Того ж дня Одеська Єпархія УПЦ КП заявила, що Порошенко «Порушив рівноправність громадян залежно від їх релігійних переконань», хоча 16 червня Київський Патріархат запевняв, справи проти Порошенка «не мають нічого спільного з релігією».

    У Державному бюро розслідувань підтвердили існування заяви пов’язаної із Петром Порошенком по факту розпалювання міжконфесійної ворожнечі. За словами ДБР, «СБУ почала розслідування за заявою вірян Київського патріархату».  Релігієзнавець Ярослава Міщенко заявила, що заявниками УПЦ КП виявились наркомани

    Також колишній народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін подав заяву у ДБР, у якій 18 разів згадує томос і хоче, щоб «Петя відсидів за Томос». ПЦУ відреагувала на такі події заявою. Водночас речник ПЦУ Архієпископ Євстратій назвав кримінальну справу про Томос «маразматичним цинізмом».

    Експерт Олександр Коваленко висловив думку, що було б дивним, якби «почесний патріарх» Філарет не був би залучений до масштабної інформаційної кампанії зі зриву візиту Вселенського патріарха Варфоломія на 30-річчя незалежності України.

    Найсвіжіше

    Популярне