Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ: «Тільки віра очікуване робить реальним»

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній у своїй проповіді пояснив, що таке віра і чому важливо її мати.

    «Що таке віра? Апостол Павло дає нам таку відповідь: «Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому» (Євр. 11: 1). На багатьох прикладах апостол показує нам дію віри, через події з життя старозавітних праведників він засвідчує, як очікування справджувалося, а невидиме ставало реальністю», – написав предстоятель ПЦУ в Фейсбуці.

    Він зауважив, що наше майбутнє неможливо відчути нашими органами: «Тільки віра очікуване робить реальним, а майбутнє дозволяє переживати як сьогодення. Віра дозволяє нам перевершити простір та час тому, що вона єднає нас із Богом, Котрий не обмежується ні часом, ні простором».

    «Бог, як Творець світу та людини, всього видимого і невидимого, за визначенням перевершує наші пізнавальні здібності. Тому, щоби Його бачити і пізнавати, з очевидністю потрібний засіб і спосіб, який допомагає нашим почуттям і нашому розуму побачити Невидимого, наблизитися до Неосяжного. Цим засобом і є віра. Вона невидиме робить видимим, очікуване у майбутньому – таким самим реальним, як і теперішнє та вже здійснене. Бог живе поза вимірами часу і простору, тому лише з допомогою віри ми можемо наблизитися до пізнання реалій Божественного буття», – зазначає Митрополит Епіфаній.

    Він підкреслив, що не будь-яка віра відкриває нам шлях до Бога.

    «Для досягнення спасіння потрібно мати не будь-яку віру, а віру правдиву, істинну. Ту, яку відкрив і якої навчає Сам Бог, яку звіщає Його Церква – Єдина, Свята, Соборна і Апостольська. Тож бажаю всім нам, найперше, мати віру, зберігати істинну віру, а не схилятися до лжевчень і марновірства, примножувати й утверджувати нашу віру через спілкування з Богом. А також повсякчасно дбати, щоби віра наша була живою і діяльною, щоби виявлялася вона у справах, бо лише тоді вона принесе добрі плоди для кожного з нас, і на нас особисто справдяться слова Спасителя: «Віра твоя спасла тебе» (Мк. 5: 34 та ін.)», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне