П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Чи вдасться Олені Богдан заспокоїти старця Філарета?

    Днями колишній очільник ліквідованої УПЦ КП Філарет зустрівся із головою Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті Оленою Богдан. Цієї зустрічі Філарет добивався не один місяць. Головним питанням зустрічі, яке уже протягом тривалого часу хвилює Філарета, було відновлення реєстрації Київського Патріархату, який сам Філарет і розпустив.

    Нагадаємо, що 15 грудня 2018 року на Помісному соборі УПЦ КП, який відбувся у храмі Малої (Теплої) Софії, було прийнято постанову про ліквідацію статуту та усіх статутних органів Київського Патріархату. Під цією постановою особисто підписався Філарет та усі члени Священного Синоду колишнього Київського Патріархату. Така постанова була однієї із ключових вимог для отримання Томосу про автокефалію новоутвореної Православної Церкви України.

    Сам Філарет чітко усвідомлював її наслідки. Саме тому він упродовж декількох годин відмовлявся її підписувати, чим міг зірвати Об’єднавчий Собор 2018 року. Проте після умовлянь і переговорів Філарет поставив свій підпис. Утім невдовзі Філарет відмовився від власних же дій і розпочав «боротьбу» за відновлення «Київського Патріархату».

    У державних органах таку «боротьбу» спіткала поразка, адже де-факто і де-юре відновити діяльність Київського Патріархату неможливо. У грудні 2018 року він був остаточно ліквідований. Про це повідомив Блаженнійший митрополит Епіфаній на Першому архієрейському соборі ПЦУ, що проходив у Святій Софії 14 грудня 2019 року. Зокрема у своїй доповіді Предстоятель зазначив, що «13 грудня (2019 року – ред.) було завершено всі юридичні процедури та припинено релігійні організації «Київська Патріархія УПЦ КП» і «Патріяріхя УАПЦ» шляхом реорганізації та приєднання до Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ), яка є їхнім єдиним універсальним правонаступником».

    Таке рішення не спинило Філарета. Тому надалі він почав звертатись у різні інстанції із вимогою відновити діяльність свого дітища. Філарет написав низку листів до високопосадовців як України, так і інших країн з однією і тією ж вимогою: відновити реєстрацію «УПЦ КП». Такі листи отримали президент та прем’єр-міністр України і навіть вже колишній президент США Дональд Трамп. Окрім цього Філарет та його прибічники подали низку позивів до суду. Утім фортуна і закон виявились не на стороні Філарета, і всюди у задоволені його вимог йому було відмовлено.

    Філарет, не зважаючи на свій похилий вік, не любить відмови і просто так не здається, а тому він разом зі своїми прибічниками продовжує свою безрезультатну, завідомо програшну гру. Жертвою цієї гри і стала пані Олена Богдан. Саме на неї, як голову новоутвореного органу, спрямували свої погляди і дії Філарет та його прихильники. Помічники Філарета усюди намагались зловити пані Богдан. І нарешті вони добились свого і голова Держслужби все ж таки відвідала старця в його резиденції.

    Філарет прямо сказав, що його турбує лише одне питання «повернення державної реєстрації», йдеться на офіційному «УПЦ КП». Примітно, що про результати цієї зустрічі ані слова. Невідомо про що домовились учасники.

    Проте і домовитись власне нема про що – вимоги Філарета виходять за рамки логічного і розумного. Більше того, вони можуть призвести до невтішних наслідків, таких як відкликання Томосу про автокефалію, що прямо шкодить не лише ПЦУ, але й іміджу державі на світовій арені, і зокрема національній безпеці. Це добре розуміють чиновники, тому і ігнорують заяви і бешкетування старця. Імовірно, це розуміє і пані Богдан, проте із почуття поваги чи жалю, вона наважались відвідати Філарета. Можливо її візит мав на меті заспокоїти Філарета і умовити його відмовитись від своїх амбіцій.

    Але, як показала практика, Філарет не хоче нікого чути, окрім себе. Його вмовляли високопосадовці, єрархи, проте все безрезультатно. Для Філарета важливо зберегти свою владу, заради якої він здатен зруйнувати усе, що будував упродовж останніх 30-х років. Якщо ж пані Олені дійсно вдасться заспокоїти старця, то вона стане новим героєм у новітній церковній історії.

    У це слабо віриться, адже Філарет не має наміру відмовлятись від своїх амбіцій, проте задовільнити їх є прямим порушенням закону. Адже існують відео та фото-докази того як Філарет власноруч підписав вищезгадану Постанову, чим власне і розпочав процес ліквідації Київського Патріархату, який відбувся згідно чинного законодавства. Будь-які заяви старця про порушення його прав є безпідставними.

    Єдине, що можуть запропонувати Філарету та його прибічникам, так це зареєструвати новий статут, проте такий варіант не влаштовує самого Філарета. За таким сценарієм він офіційно позбудеться усього майна, що колись належало УПЦ КП, яке тепер перейшло у законне користування Православної Церкви України, як правонаступниці Київського Патріархату.

    Повернути Філарета до Православної Церкви України теж вкрай важко через його особисту позицію. Більше того, від часу свого демаршу Філарет настільки себе дискредитував у суспільстві, що спілкування з ним може бути «токсичним». Варто лишень згадати його заяви у дусі московської пропаганди, та інтерв’ю медвечуківським та російським пропагандистським каналам.

    Тому подібні зустрічі навряд принесуть корисний плід. Більше того сам Філарет потім може заявити на тих самих каналах, що його знову «обманули». У наслідок чого пані Олена Богдан може бути занесена Філаретом до списку «неправдомовців». Така перспектива має доволі високий рівень імовірності, адже усі хто роблять не так, як цього хоче Філарет автоматично стають «обманщиками і зрадниками». Таким чином такі зустрічі можуть бути ще шкідливими для власного авторитету, і принесуть лише розчарування і неприємні емоції.

    Найсвіжіше

    Популярне