П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    “Мазепа. Karl XII. Петр І. ТОП-10 міфів ru.пропаганди”: У Полтаві презентували новий проєкт

    17 березня у музеї Полтавської битви презентували виставковий проєкт “Мазепа. Karl XII. Петр І. ТОП-10 міфів ru.пропаганди”.

    У презентації взяли участь голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, науковий консультант проєкту, доктор історичних наук Віктор Брехуненко, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір та полтавці, інформує видання Новини Полтавщини.

    Світлина: Новини Полтавщини

    Це спільний проєкт Українського інституту національної пам’яті та Державного історико-культурного заповідника “Поле Полтавської битви” до 382-х роковин від дня народження Івана Мазепи.

    Головною метою проєкту є розвінчання міфів про Мазепу-зрадника, про наміри Мазепи віддати Україну Речі Посполитій та про те, що гетьмана у його виборі не підтримало українське козацтво.

    Світлина: Новини Полтавщини

    “Це реальна робота над переосмисленням та усвідомленням подій, які відбулися під час Полтавської битви та загальне переосмислення спадщини російської та радянських імперій. Логічним є той факт, що маючи власну Незалежну державу, ми працюємо над історією, намагаємося зрозуміти як воно було насправді. Є велика перевага у тому, що у нас немає зараз ніяких імперських канцелярій, що розповідають як “правильно” треба писати”, – сказав голова УІНП Антон Дробович.

    Світлина: Новини Полтавщини

    “Постать Мазепи настільки міфологізована, що до цього часу та ненависть, яка була вилита на нього з вуст Петра, існує у деякий наукових працях. Але, потроху, завдяки роботі науковців все стає на свої місця”, – вважає архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

    Виставка експонуватиметься у музеї протягом року.

    Найсвіжіше

    Популярне