П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РНБО розповіли, коли в Україні закриють філію Россотруднічєства

    Рада національної безпеки і оборони України відповіла на запит “Радіо Свобода” щодо роботи Російського центру науки і культури в Києві, який є філією російського державного агентства “Россотруднічєство”.

    У відповіді відомства йдеться, що згідно з пунктом 4 статті 5 закону “Про санкції”, припинення дії міжнародних договорів “здійснюється Верховною Радою України за поданням президента України або іншого суб’єкта законодавчої ініціативи”.

    Водночас, у пункті 1 статті 5 того ж закону визначено, що РНБО розглядає питання щодо застосування санкцій “виключно на підставі пропозицій Верховної Ради України, президента України, Кабінету міністрів України, Національного банку України, Служби безпеки України”.

    “У разі надходження пропозицій щодо застосування санкцій стосовно зазначеної у вашому запиті юридичної особи від уповноважених законом України “Про санкції” державних органів, вони будуть винесені на розгляд РНБО України в установленому порядку”, – йдеться у відповіді РНБО на запит засобу масової інформації

    “Радіо Свобода” нагадує, Російський центр культури й науки спільно із російською агенцією “Россотруднічєство”, визнаною Європейським парламентом у 2016 році як пропагандистська організація. 9 березня 2021 року вказана структура анонсувала захід: “Підведення підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів в день пам’яті російсько-українського поета Тараса Шевченка”.

    На подію відреагував заступник віцепрезидента Світового конгресу українців (СКУ) у Південній та Західній Європі Павло Садоха, оприлюднивши на фейсбуці відкритий лист до президента України та РНБО, в якому закликав “розглянути питання заборони в Україні функціонування осередків російської пропаганди і дезінформації “Россотруднічєство”.

    Відомо, що центр засновано угодою між Кабінетом міністрів України і урядом Росії в 1998 році, і ратифіковано українським законодавством у 1999 році.

    Своєю чергою, “Духовний фронт” нагадує, у березні 2021 року очільник “Россотруднічєства” Євгєній Прімаков заявив, що Кремль відреагує на спробу України відновити власну юрисдикцію на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей ударом по столиці України, ключовим об’єктам економіки та вузлам інфраструктури.

    Найсвіжіше

    Популярне